Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ще се движат лихвите по кредити при влизане в еврозоната?

Тихомир Тошев в Бизнес старт, 01.05.2018

11:40 | 1 май 2018
Тихомир Тошев, изп. директор на Кредит Център. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тихомир Тошев, изп. директор на Кредит Център. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Със сигурност влизането в механизма ERM II и след това в еврозоната ще доведе до намаляване на рисковата премия, която се използва при определяне на лихвите по кредити. От друга страна, обаче, не съм толкова голям оптимист, че ще видим веднага и намаляване на лихвите по кредити. Това каза Тихомир Тошев, изп. директор на "Кредит Център", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Причината е, че това, което се случва на световните пазари и в световната икономика, очертава обратната тенденция, обясни гостът. "Преди около година лихвите в САЩ започнаха да нарастват. В момента там са около 4,5 - 5,5%. Тоест, ние теглим в момента кредити с по-ниски лихви от американците". 

"Обикновено след около година, година и половина, тази тенденция се прехвърля и в Европа. Очакванията са, че и в Европа в началото на следващата година най-вероятно ще видим леко повишение на лихвените нива по ипотечни кредити. Това може да убие този ефект и ентусиазъм, че ще видим по-ниски лихви заради влизане в чакалнята на еврозоната".

 Лихвите и в България в момента са ниски в сравнение с това, което бе преди кризата и все по-често виждаме, че те се доближават до средноевропейските лихвени нива, отбеляза събеседникът. "Има страни, едни от най-големите икономики в Европа, където лихвите са доста по-ниски и когато се мерим с тях нещата изглеждат доста зле. Но лихви между 3 или 4%, каквито са в момента в България, все по-често при конкретните сделки, особено при хора, които теглят кредити в големите градове и са с доходи над средните, все повече се доближават до 3%".

"Със сигурност ще има ефекти от присъединяването на България към еврозоната и аз съм категоричен, че ще е полезно това. Дългосрочно ще имаме възможността да ползваме евтин банков ресурс, регулацията, която идва от Европейската централна банка, достъпът и работата на пазарите в еврозоната - всичко това са плюсове, които неминуемо ще доведат до по-голяма сигурност, по-голямо доверие към системата и дългосрочно лихвите ще стоят по-ниски и ще доближават тези по-ниски нива, които се случват в цяла Европа". 

Как ще се отрази влизането в еврозоната на трите основни сегмента в кредитирането - жилищни, потребителски и фирмени?

Повече вижте във видеото.