Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Три националистически въглена в чергата на Европа

Проф. Анна Кръстева в Бизнес старт, 23.10.2017

09:30 | 23 октомври 2017
Обновен: 10:31 | 23 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Проф. Анна Кръстева, Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Анна Кръстева, Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Този уикенд ни даде три различни примера на различни националистически вълни. Това бяха Каталуния, Италия и Чехия. Освен Каталуния, видяхме Италия, където имаше два референдума за автономия на два северни региона, както и много колоритните чешки избори. Това коментира проф. Анна Кръстева от Нов български университет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Видяхме много софт вълна в Италия, много хард в Каталуния и много пъстра и дори екзотична в Чехия". 

Чехия може да се разглежда не само в европейски контекст, но и буквално в американски контекст, каза проф. Кръстева. "Видяхме, че след като Тръмп не просто спечели, а измисли модела, този модел буквално бе приложен в Чехия. Този модел има три съставки - милиардер, антикорупционна и антимигрантска реторика. Заличена е досегашната система на управление на Чехия. Чехия днес е илюстрация за радикална промяна. Виждаме, че дори се търси екзотичния феномен на Пиратската партия". 

"Антимигрантската реторика е наистина парадоксална, защото Чехия има 12 бежанци и на базата на тези 12 бежанци вкарва две партии с антибежанска реторика - 30% за Андрей Бабиш и 10% за крайно дясната партия. Няма бежанци, но има огромен антибежански вот. Бежанците не са физическа реалност, а политически конструкт "какво би станало". 

В Източна Европа много обичаме реториката за несъгласие с идеята за Европа на две скорости, каза още гостенката. "Не искаме да има страни, които да се движат по-бавно от други, но истината е, че има държави, които не се движат по-бавно, а се движат на заден ход".

По думите на проф. Кръстева е трудно а се сравняват утвърдени демокрации, като Франция и Германия, с "крехките демократични традиции" на новите демокрации в Европа. 

"Каталуния е кълбо от конфликти - най-горещата точка на Европа. Каталуния обяви независимост точно за седем секунди. В интернет е регистрирано - това е държвата, съществувала за най-кратък срок", подчерта събеседничката. По думите й Каталуния е пример как един от най-процъфтяващите региони на Европа може да се превърне в горяща от проблеми зона, в резултат на недалновидни и необмислени политически ходове.

"Кои са условията за появяването на нова държава - да има народ, територия, годно правителство и признание. Ако има нещо, което категорично да обединява всички останали лидери в Европа, това е, че няма да признаят бъдеща държава Каталуния. Няма нито една държава, която да е декларирала готовност да признае Каталуния". 

Какво се договориха лидерите на ЕС? Защо отново видяхме разминаване на мнението на гражданите и елитите около Brexit? Какво би означавала липса на сделка между Великобритания с ЕС за гражданите в цифри?