Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Износът на Тайван отбелязва най-бърз ръст от 2022 г. благодарение на бума на AI

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 10.07.2024 г.

12:14 | 10 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Износът на Тайван нарасна с най-бързия темп от февруари 2022 г. насам, като доставките на технологични продукти скочиха повече от четири пъти. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

По данни на Министерството на финансите общият износ на стоки се е увеличил с 23,5% през юни спрямо година по-рано, като се е изкачил до 39,9 млрд. долара. Доставките на компютри и свързания с тях хардуер останаха най-добре представящите се, отбелязвайки ръст с 324% до 6,6 млрд. долара поради силното търсене от страна на развиващите се технологични сектори.  

Износът на интегрални схеми възобнови растежа си, след като загуби инерция през последните няколко месеца. Според икономисти общите доставки за САЩ са се увеличили с повече от 74%, а тези за Асоциацията на страните от Югоизточна Азия също са продължили да нарастват значително, компенсирайки въздействието на забавянето на икономическия растеж на китайския пазар. 

От юли Тайван "навлиза в пиковия сезон на износа" и се очаква повечето експортни резултати през този месец да бъдат изравнени или по-добри от тези през юни, заяви главният статистик на финансовото министерство Беатрис Цай на брифинг след публикуването на данните.

Рубриката проследи и интересни новини от Турция, която излезе на международния облигационен пазар за трети път тази година, възползвайки се от нарастващото доверие на инвеститорите, тъй като инфлацията започва да се забавя, а икономическите перспективи се подобряват. Страната продаде доларови облигации на стойност 1,75 млрд. долара с падеж след осем години, които носят доходност от 7,3%, според запознат с въпроса.

Сделката беше осъществена от BNP Paribas SA, Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co и Standard Chartered Plc.

Турция заяви, че планира да заеме 10 млрд. долара от международните пазари чрез емитиране на конвенционални облигации и сукук, или ислямски дълг, през тази година. През март тя набра облигации на стойност 2 млрд. евро - първите й облигации в евро от около три години насам. Това стана месец след 10-годишна сделка на стойност 3 млрд. долара с доходност от 7,875 %.

Доверието на инвеститорите в Турция нарасна през изминалата година вследствие на обрат в политиката, който насочи страната към по-конвенционални парични и фискални мерки. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган и централната банка се опитват да укротят инфлацията, която надхвърля 70% - едно от най-високите нива в света.

Очаква се повишаването на лихвените проценти и съкращаването на разходите да доведе до охлаждане на инфлацията до около 40% до края на тази година.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук