Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В Турция се надяват други китайски компании да последват влизането на BYD

Д-р Мариян Карагьозов, Институт по балканистика при БАН, "Бизнес старт", 10.07.2024 г.

10:42 | 10 юли 2024
Автор: Даниел Николов

Китайската компания за електромобили BYD обяви инвестиция от 1 млрд. долара в свой завод в Турция, който трябва да започне производство в края на 2026 г. и да има капацитет от 150 000 коли годишно. Вероятно част от тези електромобили ще намерят пазар и в Европа, а други китайски компании да последват BYD и да стъпят в Турция. Това коментира д-р Мариян Карагьозов, Институт по балканистика при БАН, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"В Турция новината се посреща със задоволство и умерен ентусиазъм, че това може да произведе ефект други китайски компании да отворят промишлени производства."

Китайските автомобили вече вземат пазарна ниша в страната заради конкурентата си цена - през февруари 2023 г. около 1000 китайски автомобила са били продадени в Турция, а сега броят им достига 50 000-60 000, заемайки между 8% и 10% от турския пазар, каза Карагьозов.

Вероятно ще има насищане на турския пазар, но от BYD смятат, че тяхната продукция ще бъде реализирана и на външни пазари като Балканите и ЕС.

Турция имаше планове да въведе мита за китайските електромобили, за да предпази собствената си индустрия, но се отказа от тях след срещи на високо ниво, добави Карагьозов.

Тази седмица се проведе първият диалог на високо ниво от края на 2022 г. между Турция и ЕС по различни теми като икономика, климат, енергетика. Разговорите са в контекста на подобряването на връзките между Турция и Европа, като една от важните теми бе схемата за облагане на въглеродните емисии на изнесените европейски производства в страната, каза Карагьозов. Били са обсъждани дигиталната търговия и квотите за турски транспортни фирми.

Стокообменът между Турция е ЕС е достигнал 206 млрд. евро през 2023 г., като Турция купува машини и високотехнологични стоки от Европа и изнася автомобили, като износът през юни 2024 г. от автомобилния сектор е бил на стойност 2.6 млрд долара - 70% от тази продукция е отишла в ЕС. Сътръдничеството е в почти всички икономически отрасли, като Турция вече не е само източник на храни и текстил, но и на мебели, строителни материали, и електроника, каза Карагьозов.

Какво е икономическото състояние на Турция и как продължава борбата с високата инфлация може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.