Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мениджърите в България не могат добре да управляват екипи

Силвия Куманова, създател на Somenso и проектен мениджър на Test my Stress, в "Бизнес старт" 24.06.2024 г.

12:00 | 24 юни 2024
Автор: Георги Месробович

В един екип трябва да има кадри с различен характер и мислене, тъй като сблъсъкът на визиите повишава креативността и дава резултати за компаниите. Но за тази цел се изисква добър мениджмънт и подбор на кадри, което изглежда липсва у нас. Много трудно се намират мениджъри, който да съчетават управлението на хората с изпълнението на задачите. Ръководителите на екипи често не осъзнават с какви кадри разполагат, тъй като мениджърските умения са слабо развити, това коментира Силвия Куманова, създател на Somenso и проектен мениджър на Test my Stress, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

При създаването на екип има два подхода – теоретичният и този, който се прилага в действителност. Според теорията в екипите трябва да има възрастово и характерово разнообразие между кадрите, но в реалността пазарът е ограничен и това кара компаниите да наемат служители, които са компетентни в работата си, без значение от другите им характеристики, каза Куманова. Тя допълни, че хората с различно мислене се стимулират взаимно, за да повишат креативността си, като се получава сблъсък на мнения.

Мениджърите в екипите не осъзнават какъв тип кадри имат, тъй като мениджърските умения у нас са доста неразвити. Ролята на HR мениджърите и управленците на по-високи позиции е да насърчават креативността и продуктивността в един екип. Обаче проучване сочи, че има вътрешно недоверие в компаниите, като 50% от служителите не се доверяват на своите мениджъри, а мениджърите – на част от служителите си. Гостът обясни, че мениджърите се делят на две – тези, които са ориентирани към работа с хората и тези, които са ориентирани към завършването на задачата. Перфектната комбинация е между двете, но рядко се намират подобен тип мениджъри.

Управляващите хора трябва да развият собствените си личностни умения, което би им помогнало в ръководните позиции. С промяната на работния климат започва да се търсят все повече лидери, които са специалисти в човешките отношения. Гостът допълни, че комбинацията между различен тип хора в офисите дава повече резултати.

Малките компании с около 20 служители имат различен дух и начин на управление от по-големите, като в тези среди най-често лидерът умее да ръководи и да има контакт с целия екип.

„Собственикът на малката организация успява да отговаря за всеки и всичко. Всеки един от екипа има достъп до собственика. Проблемът на една такава организация е, когато нарасне и стане с 30 човека, и мениджърът или собственикът не е в състояние да отговаря за всички и всичко. Тогава възниква същинският проблем.“

Често за собствениците е трудно да предадат ръководството на мениджърите, когато компанията се разрасне. Гостът обясни, че често фирмите се разширяват, но бизнес процесите и мисленето остават същите, което спира развитието. Тук идва ролята на бизнес консултантите, но техните услуги рядко се използват в България.

След пандемията се наблюдава зрялост в управлението на организации, които предлагат хоум офис, присъствен и хибриден модел, като лидерите не очакват да видят или опознаят всички. За заздравяване на отношенията често биват създадени дигитални, извънработни канали, в които служителите могат да комуникират помежду си. Също така компаниите осъзнаха и нуждата от грижа за менталното здраве.

Но конфликтите, които възникват в екипите, се управляват по-трудно в хибридната среда. Гостът обясни, че живият контакт предразполага за решаването на тези конфликти, дори и да са по-големи. Докато тези в хибридната среда се решават по-трудно и са по-продължителни, но не са толкова бурни.

Изкуственият интелект ще помогне на работодателите в профилирането на кадрите, тъй като стандартните методи на профилиране вече са остарели и лесно биват залъгвани. Технологията би помогнала и при наемането на кадри на важни ръководни позиции, с които може да се злоупотребява, тъй като ще помогне за разкриването на мотивацията на служителите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.