Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мишел Фуше: Украйна ще спечели чрез моралната си сила

Френският географ и дипломат с анализ на геополитическата ситуация на източните граници на Европа, "Бизнес старт", 14.06.2024 г.

11:45 | 14 юни 2024
Автор: Силвия Грозева

Украинският конфликт не е териториален, а се развива между страна, която иска да остане империя и една национална държава, която иска да е свободна, щастлива и независима, казва френският географ и дипломат Мишел Фуше в ексклузивно интервю за Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria излъчено в предаването Бизнес старт.

Според него Украйна сега следва пътя на България, която се освободи от Османската империя през 70-те и 80-те години 19в.

"Както са писали редица стратези, според мен в деня, когато Украйна стане напълно независима и в сигурност, Русия ще престане да е империя. За руските елити това е непоносима идея, да не са вече империя", каза Фуше в ексклузивно интервю за Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria.

Според френския учен и дипломат Русия не е вече велика сила заради Китай и "се превръща в икономически васал на Китай". Затова не бива да се сърди на Запада, който направи много, за да работи с нея.

"Това е проблемът. И неспособността на руските елити да разберат защо Съветският съюз се срина върху себе си и от само себе си."

"Украйна преживява отново това, което стана в Сърбия, България и Гърция. Гърция например беше първата, през 1830 г. А след това беше Сърбия. После България. Румъния.

Те се освободиха от империите, за да формират независими национални държави като запазиха нуждата си от външна защита.
Днес България е защитена от целия ЕС, от НАТО, но в същото време чрез междусъседски връзки с Турция, Сърбия и т.н."

Сценарият на Фуше за края на войната е победа за украинците, "защото имат морална сила" пред руските войници, "които не знаят къде са и какво правят там". "Определено 2025г ще бъде решителна година не заради евентуалното преизбиране на Тръмп, което изобщо не е сигурно, а заради решимостта на Украйна.

Тя са в процес на реорганизация. Може да има примирие, спиране на огъня. Проблемът не е в това. Проблемът е какви са гаранциите за сигурност за Украйна, които ние, европейците можем да дадем, за да не започне отново. Това е залогът. Не са само боевете на фронта", каза Фуше.

Интервюто е направено по време на конференцията "Европейски диалози през лицето на войната", организиран от Френския институт в София на 13 юни 2024г.

Гледайте цялото интервю във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.