Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български екип изследва "бягащите сенки" при последното пълно слънчево затъмнение

Д-р Цветан Цветков, Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН, "Бизнес старт", 24.04.2024 г.

10:49 | 24 април 2024
Обновен: 14:47 | 24 април 2024
Автор: Даниел Николов

Слънчевата корона остава една от най-слабо проучените части от Слънцето, а една от най-големите мистерии на съвременната физика е свързана с нейната температура. Български учени наблюдаваха последното пълно слънчево затъмнение на 8 април в Мексико, разказа д-р Цветан Цветков, Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Слънчевата корона е важна част от Слънцето, тъй като е най-външната част от слънчевата атмосфера, където се случват слънчевите изригвания и изхвърляния на вещества в космическото пространство, обясни Цветков. Тези събития имат пряк ефект върху живота на Земята, но короната е трудна за директни наблюдения, като това се прави най-добре по време на пълно слънчево затъмнение.

"С отдалечаване от слънчевото ядро температурата намалява. Но когато стигаме до най-външната част от Слънцето, изведнъж температурата отново става съизмерима с тази в ядрото и няма пълно обяснение защо."

Наблюденията на короната по време на пълно слънчево затъмнение траят от няколко секунди до максимум седем минути и трябва да се правят от различни места по света. В Мексико българският екип е успял да наблюдава короната за четири минути, през което време са провели няколко експеримента

Опитахме да заснемем слънчевата корона в различни нейни части, разказа Цветков, като тънката облачност по време на затъмението не е позволило да се направат максимални наблюдения.

Един от феномените, които екипът изследва е т.нар. "бягащи сенки", разказа Цветков. Когато последните слънчеви лъчи при затъмнение преминат през турболентни клетки в земната атмосфера и се съберат отново близо до повърхността, те образуват поредица от тъмни и светли ивици. Опитваме да установим дали само турболентните клетки имат роля в образуването на тези сенки, каза Цветков.

Екипът очаква първите резултати от експериментите си всеки момент и се подготвя за следващото пълно слънчево затъмнение през 2026 г., което ще може да се наблюдава в Европа.

Какви са ефектите на слънчевите затъмнения върху туризма и какви други икономически ползи имат, какви са бъдещите планове на българските астрономи може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.