Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В сегашното състояние на ЕС всякакви обещания за Украйна са кухи

Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, "Бизнес старт", 26.02.2024 г.

12:30 | 26 февруари 2024
Обновен: 09:31 | 28 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

Френските медии и общество се интересуват повече от сблъсъка между президента Макрон и синдикалисти на откриването на традиционния земеделски панаир, отколкото на обявената от него международна среща в подкрепа на Украйна. Докато големите държави продължават да взимат решения в подкрепа на Киев на национално ниво, това не може да се очаква от ЕС, докато няма обща отбрана. Това коментира Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Общественото внимание и мнение в западноевропейските държави отклонява поглед от Украйна. Украйна не е вече в центъра на дебата и медийния интерес... Украйна не е по-различна от другите действия на Европейския съюз. ЕС е една тежка, тромава организация, която трудно взима колективни решения... Отново ще имаме една говорилня в Париж, без конкретика."

Манов изтъкна, че конкретните действия за Украйна досега са били вземани на национално ниво, а не на ниво ЕС - и Германия, и Франция предоставят оръжия на Киев, но за това решенията са взимани в Берлин и Париж, а не в Брюксел.

"Този общ ход, който да покаже обща солидарност, е  доста витринна позиция. Реалностите - земеделските протести и наближаващите европейски избори - ще направят така, че Европа да се фокусира върху тези теми. Другата заплаха е на тези избори да надделеят евро-центробежни сили, които да намалят кохезията в ЕС; визирам крайните партии."

Обещанията за бързо присъединяване на Украйна към ЕС може да се окажат "кухи" на фона на сегашната ситуация в блока; няма никаква възможност за приемане на друга държава сега, като дори отварянето донякъде на европейския пазар за украински стоки предизвиква проблеми, каза Манов.

Няма да има официално отстъпление от позицията на твърда подкрепа за Киев, защото това е цивилизационен избор на ЕС. След серията от проспани от европейските лидери действия - в Грузия, Крим и Украйна - следващите заплашени от руската агресия са прибалтийските републики, каза Манов.

"Европа няма друго решение, освен да подкрепя Украйна. Въпросът е способна ли е? Ще ви дам един пример - селски кмет не давал разрешение за строеж за разширение на единия от големите немски заводи на Rheinmetall. Ние сме се оплели в един безкрайни приказки и нормативи, докато там бушува война."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.