Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С течение на времето дигиталното съдържание ще стане естествена част от учебния процес

Асен Александров, директор на 51 средно училище „Елисавета Багряна", ''Бизнес старт'', 15.08.2023 г.

12:05 | 15 август 2023
Автор: Милен Симеонов

Дигитализацията в училище е непрекъснат процес от 7-8 години и има някои училища, които са много напреднали в това отношение. Covid-19 ударно накара учителите да се дигитализират. Така те се научиха да работят във виртуални класни стаи, да задават и да проверяват домашни в облаци, да дават на учениците самостоятелни работи. Това е един непрекъснат процес, който ще се развива все повече. Това каза Асен Александров, директор на 51 средно училище „Елисавета Багряна" в предаването ''Бизнес старт'' с водеща Роселина Петкова.

''За младите учители използването на дигиталните ресурси е съвсем естествен процес. С течение на времето използването на дигитално съдържание ще стане съвсем естествена и неотменима част от учебния процес.''

Александров определя дигитализацията в образованието като процес, в чието начало има иноватори, след което се създава една критична маса и в рамките на 1-2 години, се превръща в масова практика. Той дава за пример електронните дневници, които до преди 7 години бяха новост, а сега са неизменна част от българските училища. Според него същото ще се случи и с дигиталното учебно съдържание.

На въпроса дали ще се промени качеството на образованието с увеличаването на учителското възнаграждение, гостът смята, че заплатите вървят в пакет с общото им нарастване в България. Според него се забелязват резултатите от това, което Министерството на образованието прави, тъй като се увеличава интересът към специалност ''Педагогика''. По негови думи обаче все още има дефицит по някои специалности като природни науки, математика и информатика особено в големите градове.

''Едно от решенията срещу липсата на кадри е да се приложи пазарният принцип и в търсенето на учителите, тоест за учителите, които са дефицитни, да им се предлагат по- големи парични възнаграждения.''

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.