Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Електронната идентификация е ключ към дигиталната промяна

Проф. Георги Димитров, председател на съвета на директорите на „Евротръст Технолъджис“, "Бизнес старт", 08.06.2023 г.

11:55 | 8 юни 2023
Обновен: 11:59 | 8 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Електронната идентификация е един от ключовите инструменти, за да имаме дигитална трансформация. Това е концепция, която предоставя достъп на хората до услуги онлайн както и да могат еднозначно да се идентифицират, за да упражнят правата си за достъп до услуги от държавата или в частния сектор. Когато се говори за национална схема за идентификация, която е установена от Европейската комисия, тя дава възможност на българските граждани не само да се идентифицират в рамките на нашата държава за публичните услуги, но и трансгранично във всяка страна членка на Европейския съюз. Това означава, че българите със своят електронен идентификатор ще имат достъп до услугите на испанските митници, германската данъчна система и до всякакъв вид услуги зад граница. Това коментира проф. Георги Димитров, председател на съвета на директорите на „Евротръст Технолъджис“, в предаването „Бизнес cтарт“ с водещ Христо Николов.

„Мобилната идентификация е възможно най-достъпният инструмент, тъй като без да има необходимост от специални умения и познания с два клика да може да установи самоличността си така както би станало с личната карта.“

Навлизането на дигитализацията променя финансовия модел, по който се събират държавни такси за различни услуги, защото чрез използването на електронни административни услуги ще се намали броя на държавните услуги, които гражданите ще търсят. Факт е че електронните услуги ще доведат до намаляване на прихода от такси, посочи проф. Димитров.

Един от основните проблеми при предоставянето на финансови услуги онлайн е изпълняване на задълженията по мерките срещу пране на пари и за опознаване на клиента, а с наличието на национална схема за идентификация, тя дава законен метод, по който гражданина дистанционно да бъде регистриран и услугата да бъде предоставена.

„Много е важно за цялата система на вътрешния пазар на ЕС, гражданите да имат лични карти с чип, тъй като те позволяват по-лесно придвижване и по-голяма сигурност дори при идентификация. Така че този модерен инструмент трябва без отлагане да се премине към неговото изграждане и внедряване.“

Изкуственият интелект е невероятен инструмент, от който обществото те първа ще се възползва. Удостоверителните услуги заместват, това което се прави на хартия да премине изцяло към електронен път. ИИ има много възможности за симбиоза и надграждане на този вид услуги. Той вече навлиза в процесите на тази технология примерно с първоначалната регистрация или анализ на лицето на клиент от мобилен телефон, като разбира се ще трябва период, за да се усъвършенства.

През последните години се направиха доста стъпки в посока услугите на държавната администрация да станат по-ефективни и по-достъпни до гражданите. Откакто имаме Министерство на електронно управление тази политика се провежда последователно, така че съм уверен в създаването на още повече стъпки в посока съвременно електронно управление, допълни проф. Димитров.

Повече за развитието на първата национална схема за идентификация у нас вижте във видеото.
Всички гости на предаването „Бизнес старт“ можете да откриете тук.