Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Задава се нов iPhone с подобрена камера, по-бърз чип и по-голям дисплей

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 06.02.2023

12:18 | 6 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Apple обмисля нов iPhone от висок клас паралелно с Pro и Pro Max, като устройството може да разполага с допълнителни подобрения на камерата, по-бърз чип, по-голям дисплей. Продажбата на новия iPhone ще стартира най-рано през 2024 г. Въз основа на тази времева рамка устройството ще бъде част от линията iPhone 16 или следваща гама. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още през септември стана ясно, че има „потенциал" iPhone 15 Ultra да замени iPhone 15 Pro Max през тази година. Сега обаче се предполага, че вместо това Apple може да пусне Ultra като нов модел от най-висок клас и на по-висока цена най-рано през следващата година. Това означава, че компанията от Купертино може да разшири линията си на смартфони до общо пет различни модела. 

„Вместо да преименува Pro Max на Ultra, Apple може да добави още по-висок клас iPhone над двата Pro модела. Вътрешнофирмено компанията е обсъждала точно това - потенциално това да бъде направено за пускането на iPhone през 2024 г.". 

Не е ясно по какво новият модел от висок клас ще се различава от Pro и Pro Max, но се предполага, че устройството може да разполага с допълнителни подобрения на камерата, по-бърз чип, по-голям дисплей и може би дизайн без Lightning или USB-C портове. Устройството ще бъде „по-скъпо" от iPhone 14 Pro Max, чиято цена започва от 1099 долара.

Главния изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук по време на разговора с анализаторите след отчета отговори на въпрос дали нарастващата средна продажна цена на iPhone е устойчива. В крайна сметка моделът от най-висок клас, който през 2017 г. струваше 1150 долара (iPhone X с 256 гигабайта памет), сега струва 1600 долара (iPhone 14 Pro Max с 1 терабайт). 

Неговият отговор гласеше следното: „Увеличението на цената не е проблем. Всъщност потребителите вероятно биха могли да бъдат убедени да харчат повече“. 

„Мисля, че хората са готови да се стегнат, за да получат най-доброто, което могат да си позволят в тази категория", каза Кук по време на разговора, като отбеляза, че iPhone е станал „неразделна част" от живота на хората. Потребителите вече използвали устройството, за да извършват плащания, да контролират уредите за интелигентен дом, да управляват здравето си и да съхраняват банкови данни. Макар че Кук не каза дали предвижда по-нататъшно увеличение на цените, той представи добри аргументи защо още по-скъпите iPhone-и могат да имат смисъл - особено ако предоставят нови функции. 

Когато iPhone 15 се появи на пазара по-късно тази година, Apple ще диференцира допълнително нивата на продукта с различни материали, процесори и камери. Това включва и предоставянето на Pro Max модела на перископна леща, която ще предлага подобрено оптично увеличение. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.