Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Юрген Версхаве, KBC Asset Management: Петролният сектор днес е тютюневата индустрия вчера

Юрген Версхаве, главен инвестиционен директор в KBC Asset Management, "Бизнес старт", 08.08.2022 г.

12:01 | 8 август 2022
Обновен: 11:58 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов

Високите цени на петрола през тази година няма да доведат до повишаване на капиталовите разходи заради прогнозите за стабилно намаляване на световното търсене. Инфлацията ще се успокои – може би не чак до 2 или 4%, но поне до по-умерени нива. Ако изпаднем в истинска рецесия, това ще е подходящо време за инвестиции в облигации на развити държави; акциите - особено храните - ще останат добър защитен клас активи. Отбранителният сектор може да изглежда привлекателен в моемнта на конфликт в Европа, но не и дългосрочно. Това коментира Юрген Версхаве, главен инвестиционен директор в KBC Asset Management, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ христо Николов.

"Структурно, ние сме песимисти за енергийния сектор. И това е свързано до голяма степен със зеления преход. За мен петролният сектор днес е това, което беше тютюневата индустрия вчера. Виждаме, че глобалното потребление на тютюн намалява, секторът е под натиск. Подобно нещо ще се случи и с петролната индустрия. Сигурен съм, че и там ще има натиск."

КВС Груп е взела решение да не финансира повече добива на изкопаеми горива и залага много на алтернативна енергия, на производители на соларни панели, добави Версхаве, като според него ВЕИ секторът ще спечели много от зелената сделка на ЕС.

Апетитът на инвесторите се увеличава за социално отговорни инвестиции. На пазарите в Централна Европа, където KBC Груп пристъства, отговорното инвестиране е все още под 10% от общия обем, но настоящите продажби показват, че апетитът нараства. В страни като Белгия делът достига 30%, а ръстът е бил драстичен през последните години.

В коментар за проблема с грийнуошинг – неверните действия и информации за зелените инвестиции - Версхаве каза, че КВС разчита на високо ниво на прозрачност и ясни, конкретни цели, които се се оценяват всяка година.

Високата инфлация и спадът на пазарите в САЩ и Европа са наложили промяна в инвестиционната стратегия на KBC Asset Management като ситуацията се преценя на седмична база, за да може да се реагира оптимално, каза Версхаве.

"Очаквахме силен растеж, но и риск от по-продължителна инфлация - риск, който нямаше как да игнорираме. Например, още миналата година добавихме облигации, обвързани с инфлацията, и това се оказа добър ход. В портфолиото имахме и петролни компании като вид хеджиране, тъй като видяхме, че инфлационният натиск идва именно през енергоносителите в този момент. Когато започна войната в Украйна, ребалансирахме портфолиото си от акции."

Компанията е ускорила насочването си към по-краткосрочни облигации и се отнася с по-голяма предпазливост към някои сектори като технологичния, обясни Версхаве.

"Всеки, който има високи очаквания за растеж, трябва да е много внимателен, защото растежът е под натиск. Особено ако тези очаквания са някъде в бъдещето, както е при технологичните акции и това е една от причините там да наблюдаваме корекция... За мен уязвимостите са налице. Например ние не сме такива оптимисти за сектора на полупроводниците въпреки недостига."

Много по-малко риск има при фармацевтичните компании, потребителските стоки като храни - но не суровини, а производители, коментира Версхаве, но добави, че и там се виждат завишени оценки, което обуслява неутралната позиция на KBC Asset Management в сектора.

"Други типично защитни инвестиционни сектори са комуналните услуги и телекомите, но смятаме, че фундаментите там не са толкова позитивни и не сме толкова ентусиазирани... Също така сме малко по-негативно настроени и към недвижимите имоти - сектор, който също понякога се смята за защитен, може би не в България, а в глобален план. Причината да смятаме така са нарастващите лихви и че това ще има негативен ефект върху финансирането в сектора на имотите. Ако сценарият за рецесия се случи, недвижимите имоти ще бъдат силно засегнати."

Повишаването на лихвите от страна на ЕЦБ се е забавило, но отново е върнало привлекателността на продуктите с фискирана доходност. Ако лихвените нива продължават да се вдигат, облигациите ще стават все по-привлекателни, а ако навлезем в тежка рецесия и нивата бъдат намалени отново, инвеститорът в облигации ще бъде възнаграден, каза Версхаве. Инвестирането в държавни облигации на страни от еврозоната е много добър метод за хеджиране в рецесията, добави той.

"Сега сме свидетели на нормализиране, но за момента то предизвиква болка. За един балансиран фонд, например, за първи път от 1974 г. насам и акциите, и облигациите са с отрицателна доходност от началото на годината. Но текущата доходност на облигациите достига 2-2.5%, с уточнението, че комбинираме държавни и корпоративни книжа."

Групата на КВС в България е разработила продукти за начинаещи – за навлизане в инвестиционния пазар.

"Имаме и инвестиционни планове, които са много силен способ за убеждаване на тези клиенти да направят своите първи стъпки към инвестициите."

Много банки в Централна и Източна Европа спряха да приемат пари по депозити в ерата на отрицателните лихви, но тази тенденция ще се обърне, смята Версхaве.

"Не вярвам, че ще има депозитна война в краткосрочен план."

Кои са подходящите стратегии в условията на висока инфлация и задаваща се рецесия може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.