Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българският бизнес губи милиони заради забраната за преработка на коноп

Мардик Хачерян, предприемач Кonop Shop, в "Бизнес старт", 17.06.2022

11:30 | 17 юни 2022
Обновен: 19:17 | 21 юни 2022
Автор: Галина Маринова

България губи възможността да стане бранд наравно със западните производители заради забавяне на приемането на закона за преработка на коноп. Изнасяме коноп - земеделска продукция, вместо продукт с висока добавена стойност като масла. А след това се налага да внасяме конопени масла и платове, защото търсенето расте. Това Мардик Хачерян, предприемач Кonop Shop, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Преработката на коноп в Европа е стартирана най-бързо от Чехия и Полша, които се развиват изключително бързо. Румъния ги догонва. Западните държави също имат производства, като лидери са Италия и Испания, защото има пространство и добри условия за отглеждане на растенията, каза гостът. 

"Всяка преработка на конопено растение в България към момента е извън закона. Искаме това да се промени и той да бъде превръщан в платове, строителни материали и масла. Но маслата, които се използват за медицински цели, са само върха на айсберга от всички възможности". 

Тъй като има търсене на масла и други продукти се налага да се внася, подчерта Хачерян. "Ние внасяме, вместо да изнасяме, защото имаме производство на коноп. Губят и държавата, и бизнеса". 

"Интерес към производство на индустриален коноп има и се отглежда отдавна, но то е спъвано от факта, че не може да се преработва в страната, а трябва да го изнесат. Ние изнасяме земеделска продукция, вместо продукт с висока добавена стойност". 

Индустриалният коноп се използва за производство на масла за козметичната индустрия и за медицината. Използва се и в текстилната индустрия, където Индия и Китай са лидери, както и в строителството, допълни събеседникът. "Конопеният текстил е много по-екологичен от памука - за отглеждането му се изисква в пъти по-малко вода, то е здраво растение и не се използват много пестициди. Много е важно, че обработва повече CO2 емисии от отделяните след това при производството на тухла или плат, което е в съответствие със зелените ни амбиции".

"Търсенето към маслата расте, защото хората виждат ползите. Вярвам, че тепърва предстои увеличаване на продажбите и утвърждаване на индустрията и в други посоки". 

Производителите, които искат да преработят конопа и да използват след това маслото работят основно с Румъния, каза още гостът. "Има част от отглеждащите коноп, които продават директно на испански и френски фирми. Всички тези компании биха могли да преработват тук своята продукция. Текстилната индустрия може също да се адаптира, защото България има дълбоки традиции в преработката и употребата на конопен текстил". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.