Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

85% от българските студенти, завършили в Италия, се реализират успешно до шест месеца

Марко Монтеки, Италианската търговска камара в България и Димитър Александров, Изложение Study in Italy, Бизнес старт, 14.10.2016

08:53 | 14 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара в България и Димитър Александров, организатор на изложението Study in Italy. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара в България и Димитър Александров, организатор на изложението Study in Italy. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Италия, както и България, се бори с изтичането на мозъци. Това каза президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки в предаването “Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. "Отношенията между България и Италия са много позитивни и имаме търговски обмен около 3,5 млн. евро". 

"Има много италиански фирми, които се интересуват от България. От една страна причината са структурните фондове, които са на разположение в България, но има и много голям интерес за лични инвестиции, които се правят в цялата страна“, каза още Монтеки. По думите му италианските инвестиции трябва да бъдат стимулирани и капитализирани, защото "точно тези инвестиции подпомагат положителния ръст на страната". 

"За Италия Китай и големи пазари, като САЩ, не са най-важните опорни точки. Пазарът, на който ние трябва да се опираме, е европейският", подчерта Монтеки. 

Всички държави се борят да запазят "мозъците" си в рамките на собствената си страна. Италия също се бори с този проблем, каза още Монтеки. 

Над 85% от студентите, които завършват специализираните университети в Италия си намират работа в рамките на три до шест месеца и то в желаната от тях професия, каза от своя страна Димитър Александров, организатор на изложението Study in Italy. По думите му Италия традиционно е интересна за българските кандидат-студенти с програми, като литература, дизайн, мода, политически науки и икономика.

"През последните години италианските университети предлагат все повече програми на английски език. Те се интернационализират и това ги поставя все по-високо в световните ранглисти. Все повече навлиза и връзката на бизнеса с университета. Има все повече възможности за практики. Възможността да се реализираш, не само в чужбина, но и в България, също прави атрактивно обучението на българските студенти в Италия", каза Александров. 

Осем университета ще се представят на традиционното, пето по ред, изложение "Study in Italy", което ще се проведе в събота, 15.10.2016, в София и в неделя, 16.10.2016, във Варна.

Вижте целия коментар: