Музика на Уолстрийт: Ще засвири ли Steinway на струната на инвеститорите?

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг", в „Бизнес старт”, 09.05.2022

13:30 | 9 май 2022
Обновен: 20:30 | 14 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Производителят на рояли и пиана Steinway Musical Instruments, който през април т.г. подаде документи за първично публично предлагане (IPO) на Нюйоркската фондова борса, се намира в много добро финансово състояние и е с ниско ниво на задлъжнялост. За последните пет години приходите нараснаха с 40%, което се дължи на иновативните продукти, фокусирането върху собствените шоуруми и качествения екип за продажби и поддръжка. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „Елана Трейдинг“, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Консолидираните приходи на дружеството за 2021 г. са 538 млн. долара спрямо $ 416 млн. за 2020 г. Нетната печалба се увеличава от $ 51,8 млн. през 2020 г. до $ 59,3 млн. през 2021 г.

Инвеститорът Джон Поулсън, който придоби компанията през 2013 г., успя да разгърне потенциала й, каза Цачев. Но въпреки добрите резултати на Steinway, оценката на компанията е висока. При очаквана пазарна капитализация от 1,0-1,5 млрд. долара на IPO-то, акцията ще бъде на цена 20-25 пъти над годишната печалба, добави той.

„Не бих определил тази компания като онези страхотни инвестиции, каквито виждаме в технологичния сектор.“

В портфолиото на Steinway Musical Instruments влизат и марки като Boston и Essex (рояли и пиана), Conn-Selmer (духови и струнии инструменти, перкусии), Bach (тромпети), Selmer (саксофони).

Азиатско-Тихоокеанският регион (APAC) формира над една трета от приходите на компанията в пиано сегмента, като очакванията са продажбите там да нарастват още предвид потенциала на Китай с 40 млн. практикуващи пианисти.

„Китай и богатите хора в Америка са този голям пазар, който ще даде по-добър темп на растеж и по-висока доходност, отколкото бихме очаквали от един производител на музикални инструменти.“

Дружеството се справи добре с пандемията в последните две години, въпреки че това бяха тежки времена за музикалната индустрия с оглед на ограниченията за концерти и други събития, обясни Цачев. За това спомогнаха и високотехнологичните продукти на Steinway (серията Spirio), които свирят сами.

По данни на компанията продажбите на серията Spirio (131 млн. долара) заемат 32% дял от общите й приходи в пиано сегмента за 2021 г.

Когато се правят сравнения с други публични компании, на Steinway трябва да се гледа като на компания за луксозни стоки, където има немалко аналози. Този сектор беше силно ударен от настоящата корекция на пазарите и от факта, че Китай няма да расте с такива високи темпове, каквито бяха очакванията преди година, обясни Цветослав Цачев.

За това трябва да се гледа с доза съмнение на текущата оценка на Steinway Musical Instruments, добави събеседникът.

„Компанията би била добра инвестиция с хоризонт 5-10 години, ако цената на акцията падне с 20-30% под тази на IPO. Предвид текущата ситуация на пазара, не бих се учудил да видим това.“

Броят на първичните публични предлагания в САЩ през първото тримесечие на 2022 г. беше малък и това не е случайно, защото инвеститорският интерес в момента е слаб. В същото време големите акционери на дружествата, които се подготвят за борсата, търсят висока оценка, но при текущия пазар това е много трудно, каза Цачев.

Пазарът е труден и за Steinway Musical Instruments, но при нея има няколко големи плюса. Тя се насочва към много по-широк сегмент (извън професионалните изпълнители), има много добра норма на печалба и ниска задлъжнялост. А компаниите, които не са прекалено задлъжнели, не са никак много в този сегмент, добави той.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Още за финансовото състояние на Steinway Musical Instruments може да разберете във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.