Венцислав Венев: Целта е да обновим хижи и маркировки с отчисления от тотото и европрограми

Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз, в „Бизнес старт”, 04.05.2022

12:35 | 4 май 2022
Обновен: 14:57 | 9 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Българският туристически съюз е в незавидно финансово и организационно положение. Тук от първостепенно значение е да имаме лиценз от министерството на спорта, който бе загубен преди 6-7 години по различни причини. Надявам се в най-кратки срокове да си го върнем, за да отворим вратите пред европейските програми. Това каза Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Преди години БТС е имал изключително добро финансиране от държавата. Имало е години, през които 4% от Българския спортен тотализатор са били предназначени за туристическите хижи и обекти и основно за дейността на туристическия съюз, но в момента не е така.

В момента финансирането се осъществява чрез постъпления от обектите, които са собственост на БТС. Основно перо за финансиране са и приходите от посещения на 100-те национални обекта.

"Помощта на държавата е много важна. Надявам се, че спортното министерство ще обърне изключително внимание на ролята на БТС в обществения живот", подчерта Венев и посочи, че има вариант част от отчисленията от приходите на тотото отново да се получават от туристическия съюз. 

В България ситуацията с маркировката не е много добра и е нарушена информационна среда. Получаването на лиценз ще ни даде възможност за участваме в европейски програми за стандартизиране на маркировките, категоризация на пътеките и местата за настаняване по планините, отбеляза събеседникът.

Българският туристически съюз има изключително важна образователна роля в нашето общество. Ние създаваме кадрите планински водачи и инструктори.

В момента има много желаещи за курсове за планински водачи. Курсът е с продължителност 960 часа и се провежда от няколко организации, сред които е и БТС.

БТС желае да си сътрудничи с образователните институции, каза Венев и допълни, че е важно децата да знаят, че в България има не само паркове, море и ски курорти, до и друг вид туризъм, т.нар. активен планински туризъм.

Планинският туризъм е интересен и важен за децата Там те могат да получат чист въздух и движение, един здравословен начин на живот”.

Редица частни туроператори със съдействието на БТС предлагат организирано летуване за ученици и  много от нашите хижи разчитат на това екскурзионно летуване, за да запълват местата си през летния туристически сезон.

Венев сподели, че в момента състоянието на хижите не е много добро и сред основните му приоритети като председател на БТС е възстановяването им чрез използването на екологичен клас материали.

„Трябва да направим хижите подходящи за посещение на туристите. Имаме достатъчно обекти, на които може да разчитаме, но трябва да вдигнем качеството на настаняване в тях".

Още за това как да се запалят младите хора по туризма и има ли достатъчно кадри за планински туризъм може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.