Промените в Наредбата за продуктовите такси нарушават българското и европейското законодателство

Христо Христов, съпредседател на комитета по транспорт и логистика към КРИБ, Бизнес старт, 09.08.2018

09:16 | 9 август 2018
Христо Христов, президент и изпълнителен директор на "Дискордиа", снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Христов, президент и изпълнителен директор на "Дискордиа", снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Наредбата за продуктовите такси, с които се въвежда продуктова такса за камиони и автобуси, включително и за нови превозни средства, са в нарушение на българското и европейското законодателство. Това каза Христо Христов, съпредседател на комитета по транспорт и логистика към КРИБ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Христов посочи, че според българското законодателство гражданите се задължават да плащат такси само на базата на приет закон. Той добави, че и всякакви утежнения или облекчения на съответните такси също трябва да се случват чрез закони.

„В случая говорим за въвеждане на такси чрез наредба и то за нови товарни автомобили и автобуси. Не може да се сравняват новозакупени камиони с найлонови торбички и да се приравняват като масови отпадъци. Камионите са активи за дълготрайна употреба, ще се използват над 20 години, след като бъдат закупени“.

Приемането на наредбата без необходимост от съгласуване с европейското законодателство е в негово нарушение, смята още гостът.

„Има приети вече 12 наредби, които са съгласувани с европейските закони, но се оказа, че точно за тази наредба няма такова изискване“.

Според Христов промените ще доведат до между 12 и 15 млн. лв. увеличение на разходите за сектора в България. Той посочи, че големите нови товарни автомобили, които се регистрират в България, са около 2,5 хил., а употребяваните – между 5 и 6 хил.

Христов определи тези промени като „пореден удар за българските превозвачи“ в една така или иначе несигурна среда.

„Допълнително превозвачите ще губят конкурентоспособност и то в нарушение както на европейското, така и на българското законодателство. А заплахата от пакета „Макрон“ все още не е отминала“.

Вижте целия разговор във видеото.