Неустойчивата законодателна рамка на България декапитализира ЧЕЗ

Атанас Тасев, енергиен експерт, В развитие, 20.07.2018

19:46 | 20 юли 2018
Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg
Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg

Неустойчивата законодателна рамка на България има негативно отражение и силно нарушава репутационния показател на ЧЕЗ. Всички скандали около дружеството, както решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да спре сделката за закупуването му от „Инерком груп“ доведоха до намаляване на стойностите на котировките на публично предлаганите и закупени акции на компанията. ЧЕЗ е публична компания и това би могло да се окаже пагубно за нея при търсенето на инвеститори. Това каза проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Според експерта концентрацията, която щеше последва на енергийния пазар в България, ако сделката за придобиване на ЧЕЗ от „Инерком груп“се беше осъществила, е очевидна. Проф. Тасев посочи обаче, че аргументите на КЗК, че закупуването на ЧЕЗ би довело и до опасност от установяване или засилване на господстващото положение на пазара на обединената група, са неправилни.

„Този аргумент на КЗК е неоснователен. Съгласно действащата методика на самата Комисия всяка дейност с под 15% пазарен дял не представлява никаква опасност за изкривяване на пазара. КЗК взима мерки, когато този процент се доближи до 40. След закупуването на ЧЕЗ от „Инерком груп“ пазарният дял на обединената група щеше да е твърде далечен от този, при който ЧЕЗ трябва да реагира“.

Проф. Тасев коментира, че намирането на бъдещ купувач на ЧЕЗ ще бъде затруднено, имайки се предвид настоящото решение на КЗК.

„Ако се приеме решението на КЗК като база, това значи, че всеки следващ кандидат за закупуване на ЧЕЗ трябва да има нулеви активи в сферата на енергетиката. Това може да е българска компания с друга основна дейност или по-скоро чуждестранно дружество“.

Според експерта е възможно решението да е политическо.

„Знаем, че намесата на политиците силно деформира почти всички събития и решения в страната и е напълно възможно и решението на КЗК против закупуването на ЧЕЗ да има политическа основа. Все пак процесът трябва да се проследи. Предстои много инстанции да дадат и своите становища, най-вече предстои решението на „Инерком груп“ дали ще последва обжалване“.

Проф. Тасев допълни, че решението на Чехия за оттегляне от България е категорично, въпросът е кога ще се случи това и кой ще бъде следващият инвеститор на ЧЕЗ.

Вижте повече във видеото.