Изпратихме седмица, в която станахме свидетели на първия протест срещу кабинета Петков

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „В развитие”, 17.01.2022

13:43 | 17 януари 2022
Обновен: 14:41 | 17 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Протестът срещу зеления сертификат пред парламента, свикването на Консултативния съвет за национална сигурност, както и новият план за справяне с коронавируса бяха сред основните теми на изминалата седмица. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

При протеста, организиран от партия „Възраждане”, бяха ранени и полицаи, и протестиращи.  В петък премиерът се срещна с представители на протестиращите и представители на „Възраждане”. Основното искане на протестиращите за незабавно премахване на зеления сертификат обаче бе отхвърлено от премиера.  

През изминалата седмица имаше и Консултативен съвет при президента, посветен на интеграцията на Северна Македония.

„Този съвет успя да вкара висшето ръководство на държавата в неколкодневна карантина, защото се оказа, че председателят на Народното събрание е дал положителен тест за коронавирус”, припомни Попов.

Миналата седмица бяха променени правилата за карантина и изолация. Карантината бе намалена от 14 на 10 дни за лица с положителен тест за коронавирус. Бе обявен и нов национален план за справяне с ковид. Така за първи път от началото на пандемията мерките ще бъдат на база дела на заетите интензивни легла, а не просто на броя на случаите заразени хора.

При 80 % заетост  на интензивните легла ще бъдат затваряни различни бизнеси”, пише още в плана, посочи гостът.

През изминалата седмица Великобритания започна на смекчава мерките, а според главния вирусолог на Германия отново ще започнем да живеем нормално след време. Той е на мнение, че постепенно ще се премине към ендемична ситуация, но за тази цел населението трябва да  бъде имунизирано – или чрез ваксини, или да премине през вируса.

Данните от цялата тази седмица ще ни дадат информация дали централните банки са реагирали правилно на инфлацията.

Тази седмица очакваме месечен доклад на централната банка на Германия, проучване на централната банка на Канада, а централната банка на Япония ще вземе решение за лихвената политика. Очакваме и данни за инфлацията на много пазари. От Италия, Германия и Франция очакваме данни за автомобилните пазари. За еврозоната ще имаме данни за потребителските цени през декември, посочи Попов.

Кои бяха и другите по-важни теми от изминалата седмица?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.