Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Хипотезата за война в Украйна е реалност

д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, "Клуб Investor", 08.01.2022 г.

20:30 | 8 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Основната геополитическа интрига продъжава да бъде струпването на руска войска на украинската граница.

„Това, което в момента се случва на украинската граница, е най - сериозната криза в европейската архитектура  за сигурност от края на Студената война”, каза д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, в предаването „Клуб инвестор” с водещ Ивайло Лаков.

„Руските войски са в пълна бойна готовност да навлязат в Украйна. В зависимост от това какви договорки ще постигнат САЩ и Русия, ще видим дали наистина ще се стигне до военна интервенция”, посочи политологът. .

„Ако Украйна влезе в НАТО, Алиансът ще опре границите на Русия и това кара Москва да бъде толкова крайна в действията си. Хипотезата за война в Украйна е реалност. Много американски геополитически анализатори смятат, че такава война е реална. Тук не говорим за класическа конвенционална война. Но при всички положения е реалност”, каза Иванов.

Иванов бе категоричен, че ЕС и САЩ са единни в позицията си за Украйна, но че имат много малко механизми, по които могат да повлияят върху руските решения за Украйна.

„Единствените инструменти, с който Западът може да противодейства, са икономическите лостове”.

 „Всичко зависи от това Русия или НАТО ще излезе победител от тази криза. Победителят ще има възможност да използва този регион – Източна Европа, като оправна точка за своето влияние оттук нататък”.

 „В България е необходим силен вътрешнопартиен консенсус за това каква трябва да бъде позицията ни. На този етап обаче не сме свидетели на такъв консенсус. Няма консенсус първо вътре в самата коалиция, а на второ място между другите партии”, каза политологът, според когото България отново ще се сниши, но че най - страшното е, че обществото отново ще се поляризира.

 „Мисля, че Русия иска нова Ялта. Но ако до този момент тази Ялта се ограничаваше с  Украйна,  Беларус, Сърбия -  виждаме, че в момента  тези граници все повече започват да се разширяват, вече обхващат и Източна Европа”, каза Иванов.

Разговорът между Путин и Байдън, обявен на 12 януари, няма да реши проблема, смята политологът.

За Украйна и Балканите и ще бъде ли постигнат компромис в търсенето на нов геополитически баланс?

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Клуб инвестор” може да видите тук