Геймингът е пристрастяващ, но това няма да попречи на разработчиците на игри

Танко Шокеров, студио мениджър на Gameloft България и Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, в „Бизнес старт“, 06.01.2022

12:36 | 6 януари 2022
Обновен: 14:44 | 6 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Геймингът става проблем, когато приоритизираш игрането над всичко останало, когато то започва да превзема всеки аспект от живота ти и започнеш да пренебрегваш останалите си ангажименти. Това заяви студио мениджърът на Gameloft България Танко Шокеров в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

За да се измъкнеш, трябва воля, подчерта разработчикът на игри, който призна, че също е бил пристрастен.

„Познавам хора, който са пристрастени към гейминга и това пречи на живота им“, каза Шокеров.

От 1 януари 2022 психичното разстройство, причинено от компютърни, мобилни или видео игри официално влезе в списъка на заболяванията на Световната здравна организация, а западни политици също изразиха тревога за сходството между гейминга и хазарта.

Китай започнаха да въвеждат още през 2017 година ограничения във времето, което потребителите могат да прекарват в игрите, припомни Шокеров, макар че от началото на пандемията да има скок на времето, което геймърите прекарват пред компютрите.

„В началото на пандемията бе регистриран сериозен пик в свалянето на безплатни приложения“, каза разработчикът. Той сподели опита си като родител на три деца за ограничаване на времето за игра чрез използването на таймер на устройствата, които се използват.

"В най-лошия случай устройствата просто се прибират“, каза Шокеров.

"Геймингът не е опасен, опасно е прекаляването с него“, смята Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании.

Разбира се, че има пристрастяване към гейминга, но ние се пристрастяваме към всяко едно нещо, което ни носи удоволствие, посочи Димитров и призова да правим всяко нещо с мярка.

„Истина е, че истински пристрастените са възрастни, а не деца“.

В момента ползването на игри се връща в нормалните мащаби и размери след по-голямо потребление в началото на пандемията, посочи още председателят на БАСКОМ.

За разработчиците на игри в България 2021 година беше чудесна, каза Доброслав Димитров.

"Геймингът отдавна изпревари Холивуд като пазар и като оборот на световно ниво“, допълни Димитров.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук