Goldman: Продавачите на късо на американски акции стават все по-активни

Графика на деня, 03.04.2024 г.

20:30 | 3 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Данни на Goldman Sachs Inc. показват, че късите позиции на отделни акции, регистрирани в САЩ, са достигнали най-високото си ниво от шест месеца насам, като акциите от технологичния, телекомуникационния и медийния сектор са сред най-предпочитаните.

Увеличението на късите позиции идва след ръста от 9% на S&P 500 през първото тримесечие, по време на което индексът регистрира най-голям брой дни с рекордно ниво на затваряне от 2017 г. насам. Данните показват, че някои хедж фондове, използващи дългосрочни къси капиталови стратегии, са започнали да се борят с оживлението на пазара.

Индексът S&P 500 с най-много рекордни дни от 2017 г. насам |

"При някои акции се наблюдаваше най-големият обем къси продажби от шест месеца насам", пише в бележка специалистът по деривати Кълън Морган, като се позовава на данните от миналата седмица. "Акциите от секторите медии, технологии и телекомуникации в САЩ съставляваха общо около 75% от условните нетни продажби на всички единични акции в страната през тази седмица, което се дължеше почти изцяло на къси продажби."

Според данните на основния брокер на Goldman акциите от секторите медии, технологии и телекомуникации сега съставляват общо 29,1% от общата нетна експозиция на единични акции в САЩ, което е спад спрямо тазгодишния връх от 32,5% в средата на февруари.

Устойчивата икономика, в съчетание с не толкова миролюбивите коментари на представители на Федералния резерв, намалиха очакванията, че централната банка на САЩ ще започне да намалява лихвите през юни. Оценките на технологичния сектор вероятно ще бъдат сред най-засегнатите от среда на по-високи и по-дългосрочни лихви.

Морган пише още, че като цяло в първокласния портфейл са отчетени най-големите нетни продажби от пет седмици насам, докато брутната търговска активност се увеличава за 12-а поредна седмица. Активността бе обусловена от късите продажби на единични акции, които превишаваха дългите покупки на макропродукти в съотношение 1,6 към 1.

Максималното понижение в цената на акциите в САЩ е най-ниското в историята

Максималното свиване на бенчмарка - или понижението от най-високата стойност на пазара - е едва 1,7% от началото на тази година, което е рекордно малко. Повишената активност на късите продажби засилва натиска за по-голям спад, когато посоката на пазарите се обърне надолу.

Така наречените стратегии за следване на тенденциите, изградиха дълга позиция в глобални акции на стойност 165 млрд. долара, което е 100-ият персентил по отношение на историческата експозиция, според данни на Goldman. При спад на пазара през следващия месец тези фондове ще трябва да продадат акции на стойност до 141 млрд. долара.