Производството на въглища в Китай бележи първи спад, откакто Пекин разпореди увеличение

Графика на деня, 18.03.2024

11:55 | 18 март 2024
Автор: Bloomberg News
Добивът на въглища в Китай бележи първи годишен спад от 2021 г. насам. Процентно изменение на производството спрямо година по-рано. Графика: Bloomberg
Добивът на въглища в Китай бележи първи годишен спад от 2021 г. насам. Процентно изменение на производството спрямо година по-рано. Графика: Bloomberg

Добивът на въглища в Китай е намалял за първи път от години насам, което засилва признаците, че дългогодишната кампания на Пекин за укрепване на енергийната сигурност чрез добив на повече от тази енергийна суровина може би е достигнала своя връх.

Производството на въглища е намаляло с 4,2 % спрямо предходната година до 705 млн. тона общо за януари и февруари, според данни на Националното статистическо бюро. Това е първият спад на годишна база от септември 2021 г. насам.

Властите в Китай поставиха нов акцент върху въглищата, след като енергийната криза от 2021 г. - и последиците от нахлуването на Русия в Украйна - превърнаха енергийната сигурност в основен приоритет за президента Си Дзинпин. Добивът на въглища нарасна до рекордни нива в края на миналата година.

Безопасността на мините се превърна в по-сериозен проблем през последните месеци, като нарастващият брой смъртни случаи предизвика по-строг правителствен контрол и наложи забавяне на производството в някои ключови въглищни центрове.

Все пак намаляването на добива в мините все още не означава по-малка зависимост от електроенергията, захранвана с въглища, която се е увеличила с 9,7 % през първите два месеца, разчитайки на голям внос, за да компенсира намаляващите вътрешни доставки на въглища. Това изпреварва общото производство на електроенергия и компенсира слабостта на енергията от възобновяеми източници.

Данните за въглищата бяха част от по-обширните данни за Китай в понеделник, които показаха смесена картина за икономиката и активността на суровините. 

Преработката на петрол достигна рекордни нива през първите два месеца на годината, тъй като рафинериите увеличиха мощностите си, за да задоволят туристическия бум около лунния празник. Производството на стомана се повиши, а производството на алуминий беше близо до исторически върхове.

Китай комбинира данните за производството за януари и февруари, за да изглади влиянието на празника Лунна нова година, който тази година се падна в средата на миналия месец. Високосната година включваше и допълнителен ден през февруари.