Инфлацията в еврозоната се покачва по-бързо от очакваното

Графика на деня, 17.03.2022 г.

15:30 | 17 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Рекордният ръст в енергетиката засили инфлацията в еврозоната повече, отколкото първоначално беше отчетено през февруари, добавяйки към предизвикателството на Европейската централна банка да намали паричните стимули, докато несигурността относно икономическите последици от войната в Украйна остава висока.

Потребителските цени нараснаха с 5,9% миналия месец, според публикуваните в четвъртък данни на Евростат, като цените на енергията са се повишили с 32% спрямо предходната година.

През януари ръстът бе 5,1%. Година по-рано процентът беше 0,9%. Годишната инфлация в Европейския съюз беше 6,2% през февруари 2022 г., спрямо 5,6% през януари. Година по-рано процентът беше 1,3%. 

Докладът идва, когато президентът на ЕЦБ Кристин Лагард потвърди ангажимента си да предприеме постепенен и гъвкав подход за прекратяване на мащабни покупки на активи и повишаване на лихвените проценти. Политиците остават оптимисти, че икономическото възстановяване в региона с 19 държави ще продължи въпреки войната, което е в основата на пазара на труда, който е в най-добра форма от 70-те години на миналия век.

Отделно съобщение показа, че процентът на свободните работни места в еврозоната се е увеличил до 2,8% през четвъртото тримесечие, в знак, че компаниите може да се затрудняват все повече да наемат персонал.