Медалите на Токио 2020 ще са от рециклирани мобилни телефони

За Игрите японците са произвели почти 5 000 златни, сребърни и бронзови медала от малките електронни устройства, които са дарени от хората от цялата страна

11:05 | 1 юни 2021
Обновен: 16:50 | 1 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За да бъдат произведени медалите за Летните олимпийски игри в Япония, беше проведен „ Проект за медали в Токио 2020 “ за събиране на малки електронни устройства като старите мобилни телефони в цяла Япония. Това прави тези Игри първите в историята, при които жителите на страната се включват в произвеждането на златните, сребърни и бронзови медали за Летни Олимпийски игри и то от рециклирани метали.

За Игрите японците са произвели почти 5 000 златни, сребърни и бронзови медала от малките електронни устройства, които са дарени от хората от цялата страна. Идеята е за тази цел да не се хабят ценни суровини, а медалите да бъдат изработени от рециклирането на малката потребителска електроника, което подпомага екологичното и устойчиво общество.

За да изберат дизайна на медалите, организаторите на Токио 2020 привлече професионални дизайнери и студенти по дизайн. Към проекта имаше над 400 заявки за сътрудничество. Освен това организаторите на Игрите стартираха конкурс за дизайна на медалите, при което отново се обърнаха към японската общественост с призив за помощ относно дизайнерските идеи. Така от самата доставка на металите до разработката на техния дизайн, беше включена цяла Япония.

Новият дизайн е отражение на водещата концепция, че стигнат до славата, атлетите трябва постоянно да търсят победата. Самите медали са във вид на полирани и блестящи груби камъни, а понятия като „блясък“ и „светлина“ са водещата тема при тях.

Според приетите регламенти, лицето на медалите трябва да включва елементи като гръцката богиня на победата Нике, официалното име на Игрите - XXXII олимпиада Токио 2020, както и 5-те олимпийски пръстена.

Медалите имат диаметър от 85 мм., дебелина от 7,7 до 12,1 мм. Теглото на златния е 556 грама, на сребърния – 550 грама, на бронзовия – 450 грама. За дизайнер на медалите е избран от SIGNSPLAN и директор на Японската асоциация за дизайн на знаци.

В дизайна на лентата за медалите са използвани традиционни японски дизайнерски мотиви, презентирани модерно според тенденциите „Единство в многообразието“ и „Иновации от хармония“. Използвани са рециклирани полиестерни влакна и основните графични цветове на Tokyo 2020, както и силиконов имплант, който помага да се различават различните медали при допир..

Емблемата на Олимпиадата доминира при дизайна на калъфите за медалите, а самите те са произведени с комбинирането на модерните и традиционните техники. Изработени са от различни дървесни влакна.

Концепцията на медалите за Параолимпийските игри също са с традиционни местни мотиви, а символиката им изобразява Игрите като един нов вятър, който освежава целия свят, и свързва различните умове и сърца, напук на националността и етническата принадлежност.

Самите медали ще съдържат надписа „Токио 2020“, изписан чрез брайловата азбука. Поредицата от вдлъбнатини отстрани по ръба на медала пък улеснява разграничаването на златните, сребърни и бронзови медали при допир. Медалите са с диаметър от 85 мм. и дебелина между 7,7 и 12,1 мм. Златният тежи 556 грама, сребърният – 550 грама, а бронзовият – 450 грама. Дизайнерът на медалите е Сакико Мацумото от Отдела за изящни изкуства в Университета Тама Арт, който работи за Hakuhodo Product’s Inc.

Дизайнът на лентите на медалите за Параолимпиадата Токио 2020 и тук са издържан в традиционните местни мотиви, подчинени на модерното им презентиране в духа на мотото „Единство в многообразието“ и „Иновации от хармония“.

На повърхността на лентата се нанасят силиконови изпъкнали линии, така че всеки да може да разпознае вида на медала (златен, сребърен или бронзов), като просто го докосне. Използват се химически рециклирани полиестерни влакна, които произвеждат по-малко CO2 по време на техния производствен процес. Те позволяват на панделките да включват основните графични цветове на Параолимпиадата Tokyo 2020 и да бъдат изключително трайни в същото време.

Калъфите за златните, сребърни и бронзови медали на Параолимпиадата в Токио са направени от дървото тамо в типичния традиционен цвят на индиго и са ръчно изработени от доказани майстори в тази област. Те са направени изцяло от дървесни влакна, а калъф и капак са надеждно и в същото време удобно прикрепени с магнити. За съхранение на медалите има и чантичка, изработена специално с тази цел. Повече подробности за Токио 2020 може да следите и в сайта на  7Дни Спорт 7sport.net.