Манолов: 4,5% икономически ръст е амбициозна, но не невъзможна цел

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, 11.01.2016.

10:13 | 11 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Димитър Манолов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Манолов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До къде ще доведе очакваната либерализация на енергийните цени. Това е основният въпрос на 2016, според Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, гост в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Манолов коментира очакванията на правителството за едно бързо нарастване на цените и връщането им обратно: "Очаква се увеличение на цените на електроенергията, най-малкото заради маркетингови инвестиции, които по традиция се прехвърлят върху крайния потребител“.

Относно външните предизвикателства, синдикалистът заяви, че "светът е в цивилизационна и културна война и ако не изтрезнее от либералния си фанатизъм и не предприеме съответните мерки, не ни очаква нищо хубаво“.

 „Тарифният дефицит в енергетиката е изкуствено създаден и договорите с американските централи на площадката на Марица Изток са източникът на този проблем. Докато не бъде пресечен гордиевият възел ще продължаваме да говорим без да намираме решение“. 

„Това, което предлага Дянков е примирение със съществуващото положение“.

"Решението е да се приключи с въпроса, все едно как, с въпросните американски централи", категоричен бе Манолов. "Предоговаряне, би могло да е едно от решенията, но само ако се промени договорната среда“.

"4,5 % е амбициозна, но не невъзможна цел за ръст на икономиката ни през 2016 година. Нашата икономика е на такова ниво, че има възможност. Ръстът на икономиката ни се случва не заради, а въпреки политиците".

Мнението на Манолов за казуса „Овергаз“, промените в здравната система и проблемите на майчинските добавки чуйте в целия коментар на експерта: