Свиване на японската икономика

Осемте поредни тримесечия на ръст са прекъснати

11:52 | 16 май 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg
Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Две години (осем тримесечия) продължи най-дългата поредица на икономически ръстове в Япония след „икономиката на балона" в края на 80-те години. Но сега и нейният край дойде. През първото тримесечие на годината икономиката на страната се свива за пръв път от 2015 г., показват първоначалните данни на властите, посочва Investor.bg.

Това свиване е удар върху Абеномиката - икономическата политика на министър-председателя Шиндзо Абе.

Предварителните данни за брутния вътрешен продукт показват годишно свиване от 0,6% през първото тримесечие, което е доста под средната прогноза на анкетирани от Ройтерс анализатори, която бе за спад от 0,2%. Частното потребление спада с 0,9% на годишна база.

Свиването идва след осем поредни тримесечия на ръст, което е най-дългият подобен период на непрекъснат растеж след 12-те тримесечия, приключили през 1989 година.

Властите също така коригираха растежа на БВП през четвъртото тримесечие до 0,6% на годишна база от досегашните данни за 1,6% преди това.

На тримесечна база в началото на годината икономиката бележи спад от 0,2%, а последният ръст за тримесечието до декември сега бе коригиран от 0,4% до едва 0,1%.

Частното потребление, което допринася с 60% за икономиката на страната, намалява с 0,3 на сто за тримесечието, а инвестициите се понижават с 2,1 на сто.  

Това представлява разочароващ доклад за растежа на японската икономика, много по-лош от очакванията, но също така и придружен с отрицателни ревизии на всички фронтове. Както винаги, Японската централна банка не реагира на данните, но ако предварителните данни не бъдат коригирани впоследствие, определено ще се отразят негативно върху йената.  

Икономисти и анализатори очакват икономиката отново да набере скорост. “Това не е повратна точка, това е временен спад", казва Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin. Данните показват стагниращо частно потребление, а през третото тримесечие - спад в частното жилищно строителство. Противно на очакванията, компаниите са инвестирали по-малко от преди. Износът и вносът нарастват значително, но  допринасят само за минимален растеж.

Повече може да прочетете в Investor.bg