IT компаниите в България - с ръст от над 600%

България се рекламира като дигитална дестинация в Сингапур

12:26 | 20 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Румен Симов, началник отдел „Мерки за интернационализация провеждани в чужбина“ в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Снимка: ИАНМСП
Румен Симов, началник отдел „Мерки за интернационализация провеждани в чужбина“ в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Снимка: ИАНМСП

В България работят около 10 000 фирми в ИКТ сектора. Това каза Румен Симов от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), по време на международната конференция за дигитални иновации WEBIT.APAC 2016, която днес беше открита в Сингапур, съобщават от пресцентъра на агенцията. 

"България се развива изключително бързо в сектора на информационните и комуникационните технологии през последните години. Страната се налага като център на развойна дейност в Европа и същевременно набира популярност в международен план", каза Симов. 

Софтуерната индустрия вече формира близо 2% от БВП на България с приходи от близо 860 млн. долара. За последните 10 години приходите на ИТ компаниите в страната са отбелязали ръст от над 600%, каза Симов. Около 60% от продажбите са износ, като основните пазари са САЩ, Канада и Европа. Според него очакванията на компаниите са за ръст от 5% в сектора през тази година. 

Предимствата на България като регионален център в Европа за ИТ аутсорсинг са високообразованите и доказалите се специалисти, силното чуждоезиково обучение, благоприятната данъчна среда.

Румен Симов представи възможностите на ИКТ бизнеса в България пред 300 от участниците на WEBIT.APAC 2016 с цел насърчаване на износа на българските малки и средни предприятия. Той отбеляза и постижението, че страната ни е обявена миналата година за най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа на наградите European Outsourcing Awards.

България представи ИКТ сектора си за първи по време на международната конференция за дигитални иновации Webit.APAC в Сингапур, която се провежда в рамките на изложението SWITCH 2016. Webit.APAC е водещо азиатско събитие за технологии, инвестиции в компании, дигитален маркетинг и иновации през последните няколко години. Провежда се под домакинството на The National Research Foundation (NRF) и офиса на премиера на Сингапур Сян Лун. ИАНМСП е партньор при организирането конференцията. Участието е по проект на ИАНМСП: „Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари чрез осигуряване на подкрепа за участие в международни търговски панаири и конференции“, финансирана по ОПИК 2014 – 2020.​