Карни оценява състоянието на британската икономика

Гуверньорът на BoE ще говори пред парламента на 24 ноември

11:29 | 23 ноември 2015
Обновен: 11:31 | 23 ноември 2015
Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Марк Карни ще даде последната си оценка за британската икономика през тази седмица, дни след като неговият заместник подчерта, че Английската централна банка не е дала никакви обещания за поддържането на рекордно ниски лихви.

Гуверньорът на Английската централна банка ще говори пред парламента във вторник, 24 ноември, а доклад за ревизирания икономически ръст през третото тримесечие на годината, който ще бъде публикуван в петък, трябва да разкрие какви са били двигателите на растежа за периода. Отделни проучвания за търговията на дребно и потребителското доверие ще дадат насоки за четвъртото тримесечие, докато финансовият министър Джордж Осбърн ще представи фискалния план за края на годината на 25 ноември, в сряда.

Момент, в който Английската централна банка ще вдигне лихвите за първи път от повече от 8 години, е важна тема. Федералния резерв се подготвя за вдигане на основния лихвен процент в САЩ, докато Европейската централна банка обмисля добавянето на нови стимули. Британските власти сигнализираха по-рано през ноември, че страната се нужда от спешни мерки за малко по-дълъг период, заместник—гуверньорът на BoE за паричната политика Бен Броудбент каза през миналата седмица, че инвеститорите са взели предвид прекалено високо ниво на сигурност от този анализ.

„Решенията на ЕЦБ и Фед ще бъдат взети през декември и няма нужда BoE да променят позицията си сега. Аз ще следя колко силни са били потреблението и инвестициите и колко бърз е бил растежът в сектора на услугите“, каза Роб Ууд, икономист в Bank of America Merrill Lynch в Лондон и бивш представител на BoE.

Речта на Карни пред парламента ще бъде следена за признаци, че подходът му се е развил след тримесечния доклад за инфлацията, когато Английската централна банка намали прогнозите си за инфлацията и за икономическия растеж във Великобритания през 2015 г. Този ход накара трейдърите да намалят залозите за това, че BoE ще вдигне лихвите скоро. Заместник-гуверньорът на институцията Броудбент обаче миналата седмица каза, че може да се спечели повече от фокусирането върху широките икономически перспективи, отколкото върху връзката между прогнозите на BoE за инфлацията и допусканията на инвеститорите за лихвените проценти.

Уверението на Броудбент, че „в крайна сметка икономиката определя“ пътя на лихвените проценти предполага, че с намаляването на заплахата от развиващите се пазари, някои от членовете на Комисията по паричната политика може да гласуват за вдигане на лихвите по-рано, отколкото очакват инвеститорите.  

Главният икономист на BoE Анди Халдейн и членовете на Комисията по паричната политка Кристин Форбс и Гертян Влиг ще говорят заедно с Карни на 24 ноември. И четиримата бяха сред осемте, гласували за оставяне на основната лихва на ниво от 0,5% през ноември. Тогава само Иан Маккафърти гласува за увеличение.

На 27 ноември ще излезе ревизираната прогноза за ръста на БВП на Великобиртания през третото тримесечие ще покаже по-точно как са се представили потреблението, инвестициите и износът.

„Карни вероятно ще бъде толкова неясен“ по отношение на паричната политика, колкото и Броудбент през миналата седмица, каза Калъм Пикъринг, икономист в банката Berenberg.

От Джил Уорд, Bloomberg

Със съкращения