Унищожена е 70% от българската черешова реколта

Красимир Кумчев в Клуб Инвестор, 28.05.2016

20:25 | 28 май 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

70% от реколтата на череши тази година е поразена. Това каза Красимир Кумчев, управител на „Агропродукт груп“ в предаването „Клуб Инвестор“ на  Bloomberg TV Bulgaria. „Няма производител, който да се радва на висока цена и ниски добиви. Добивът е три пъти по-малък, а цената два пъти по-висока, което означава, че финансовите загуби на бранша ще бъдат около 30-35%“.

„Само при провалена реколта на 100% земеделците имат право да кандидатстват за компенсация от ЕС, а темата за застраховките е много болна. Искаме по-голямо тарифно число, да плащаме повече, но да имаме застрахователна защита, защото към момента защитата от слана касае само 10 дни в годината“.  

В света безспорен лидер в производството на череши е Турция с годишно производство  450 – 500 хил тона, а  българското производство е около 35 хил. тона годишно, като 60% отиват в преработвателната индустрия, каза Кумчев. „Това е изключително атрактивен плод. Търсенето е голямо и в момента в България се създават много нови насаждения“.

Има ли схема „Тиква“ за кражба на европари в областта на земеделието, каква е инвестицията на декар за създаване на черешова градина, какъв е процента на възвращаемост, колко дългосрочна е инвестицията и какви са подводните камъни при износа на череши, чуйте във видеото.