Петролното споразумение ще се сблъска с пролетен айсберг

Саудитска Арабия: споразумението в Доха зависи от Иран

12:21 | 2 април 2016
Автор: Кирил Петков
Работници фиксират тръбопровод по време на извличане на петрол от Targin JSC, част от Sistema JSFC в Орада, Русия. 5 март 2016. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Работници фиксират тръбопровод по време на извличане на петрол от Targin JSC, част от Sistema JSFC в Орада, Русия. 5 март 2016. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
  • Кажете „Сбогом“ на всяка надежда за споразумение в Доха: Commerzbank
  • Русия казва, че не е знаела за позицията на СА за Иран. 

След като поставиха дъно на цените на петрола тази зима, предложеното замразяване на производството на петрол изглежда се насочва към пролетен крах. 

Процъфтяващият съюз на производителите на петрол, който се бе насочил към споразумение в Доха за ограничаване на износа, се сблъска с огромно препятствие, след като наместникът на престолонаследника на Саудитска Арабия заяви, че позицията на кралството зависи от регионалния съперник Иран, който вече заяви, че няма да участва. Ако който и да било от производителите увеличи своя добив, а Иран заяви ясно, че възнамерява да го направи, СА ще увеличи продажбите, заяви Мохамед бин Салман в интервю за Bloomberg.

„Кажете „сбогом“ на всякакво съгласие в Доха“, каза Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank AG във Франкфурт. „Няма да има споразумение без Саудитска Арабия. Защо другите членове да подписват за замразяване на добивите?“

Петролът се възстанови почти на 50% от 12-годишното дъно, достигнато през януари, след като СА и Русия подписаха намерение за споразумение за замразяване на производството в опит да ограничат световното пренасищане. Двете държави, заедно с повечето членове на ОПЕК и още няколко участници на петролния пазар, трябва да се срещнат в Доха на 17 април, за да бъде финализиран пактът. Въпреки че Иран ще присъства на преговорите, той отказва да приеме всякакви ограничения върху доставките, след като е в процес на възстановяване на своя експорт, след като международните санкции бяха вдигнати през януари.

Иран жадува свобода

„Ако всички държави се съгласят да замразят производството си, ние също ще се съгласим“, бин Салман кама в интервю, публикувано в петък, на 1 април. „Ако някой реши да повишава своето производство, ние няма да отхвърлим каквато и да било възможност, която чука на нашата врата“.

Цените на петрола се свлякоха надолу, след публикуването на интервюто, като West Texas Intermediate падна под $37 за барел, изтривайки печалбите за годината.

Саудитска Арабия не е информирала Русия, че не възнамерява да замрази производството на петрол без Иран да направи същото, заяви в петък, 1 април, пред репортери в Санкт Петербург енергийният министър на Русия Александър Новак . Твърде е рано да се говори за всякакво замразяване на добивите на Иран в рамките на една по-широка сделка, обхващаща ОПЕК и Русия, каза Новак.

Имаше сигнали, че Саудитска Арабия може да направи изключение за Иран, каза Хари Чилингюриан, ръководител „Стратегия на стокови пазари“ в BNP Paribas SA.

„Изглеждаше, че има знаци за отсъпчивост от страна на СА“, каза Чилингюриан. „Тези нови изказвания, обаче, поставят под въпрос тяхното съществуване. Върнахме се на старата позиция на СА, според която споразумението за производство зависи изцяло от участието на производителите“.

Ограничено влияние

Дори и ако пъктът бъде подписан, ще има малък ефект върху доставките, според Международната енергийна агенция, защото повечето от държавите, които са ангажирани в споразумението, са достигнали много близо до максималния си капацитет на производство.

„Балансът няма да се промени и на йота“, каза Амрита Сен, директор петролни анализи в консултантската компания Energy Aspects Ltd.  в Лондон.

Изказването на наместника на принца на СА може би няма толкова фатално значение, защото Саудитска Арабия може просто да се опитва да приложи натиск, за да се постигне по-силно споразумение в Доха и да е просто демонстрация на сила пред регионалната за СА аудитория. Това твърди Petromatrix GmbH, консултантска компания в Заг, Швейцария.

„Това може би е част от политически маневри преди преговорите“, каза Оливър Якоб, управляващият директор на консултантската компания.

Властите в кралството, където Крал Салман пое короната в началото на миналата година, са „по-неясно дефинирани“ в сравнение с преди и „това може да доведе до „шум“ от гръмки заглавия по пътя към срещата“.

Иран планира да увеличи производството на суров петрол до 4 млн. барела дневно. Това са най-високите нива от 2008 година насам, преди да помисли дали да се присъедини към останалите производители в усилията им да върнат баланса на световния петролен пазар. Това каза петролният министър Бижан Намдар Занганех, цитиран от Иранската студентска информационна агенция на 14 март. Предходният месец той окачестви всякакво предложение Иран да ограничи ръста на петролния си добив като „смехотворно“.

Натискът на Саудитска Арабия се превърна във „виц“, каза Елхам Хазанзаде, основател на консултанта Energy Pioneers Ltd., компания - специалист по Иран. „Сега, когато Иран успява да се върне на пазара, почти няма шанс да бъдат спрени по пътя на това усилие“.