Пето поредно месечно поевтиняване на британските жилища

Цените на жилищата са се понижили с 0,2% спрямо юни

13:41 | 13 август 2018
Обновен: 13:41 | 13 август 2018
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са се понижили за пети пореден месец през юли, което е най-дългата поредица от спадове от финансовата криза насам, съобщава Investor.bg, като се позовава на Bloomberg.

Цените на жилищата са се понижили с 0,2% спрямо юни, с което средната им цена е достигнала 302 251 паунда (386 хил. долара), сочат данните на Acadata. В Лондон картината остава смесена, като продажбите през второто тримесечие са намалели със 7% спрямо същия период на миналата година, а цените на имотите са се понижили в близо две трети от кварталите в британската столица.

Британският жилищен пазар отслабва след три десетилетия на бум на фона на забавянето на икономическия растеж, несигурността заради Brexit и инфлацията, която надхвърляше ръста на заплатите през по-голямата част на миналата година. Лондон, където средната цена на жилищата е над два пъти по-висока от средната в страната, пострада по-тежко от останалата част на Великобритания.

На национално ниво годишният ръст на цените е достигнал 1,6%, което е най-ниското равнище от шест години, а продажбите са намалели със 6%, сочат сезонно изгладени данни на Acadata. Очаква се повишаването на основния лихвен процент от Английската централна банка (АЦБ) през август „да доведе до още по-голямо свиване на активността на жилищния пазар“, казва се в доклада.