Електроенергията поскъпва средно с 2,03% за новия регулаторен период

КЕВР разреши природният газ да поскъпне с 10,81%

12:03 | 1 юли 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на електроенергията ще се повиши със средно 2,03% за новия регулаторен период (от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година). Това съобщи по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, пише Investor.bg. 

За клиентите на ЧЕЗ "България", тоест в Западна България, повишението ще бъде в рамките на 1,75%, за EVN "България" - с 1,82%, а за Енерго Про одобреното увеличение е в рамките на 2,78 на сто.

Иванов уточни, че "до голяма степен" участниците в микса за регулирания пазар се запазват, като са спазени законовите изисквания за отпадане на производители с прекалено високи цени.

В решенията си регулаторът се води от няколко основни принципи, "сред които спазването на законите и подзаконовите нормативни актове, прозрачност и справедливо разпределение на тежестта", каза Иванов.

След повишаването на природния газ, за което решение беше взето в петък, поскъпва топлинната услуга - със средно 7,33% за цялята страна. Абонатите на "Топлофикация София" ще плащат със 7,46% повече за парно и топла вода. За EVN Топлофикация в Пловдив повишението е минимално - с 0,94 на сто, а за "Веолия Варна" - с 4,89%.

Булгаргаз поиска 18,05% увеличение на природния газ, а КЕВР направиха отрицателна корекция от 13 млн. лева и така цената на газа ще е с 10,81% по-висока от 1 юли 2018.

Председателят на КЕВР обясни, че за крайните потребители реално услугата по доставка на природен газ се повишава с 6,5%, защото останалите компоненти в цената - за капацитет и пренос, не се променят.

КЕВР не определя цената на газа, която е вносна суровина и ако "Газпром Експорт" я намали, това веднага ще бъде отразено, гарантира още Иванов. Той посочи, че в последните 9 месеца референтната цена на сорта Брент на световните пазари се е повишила с 38,5% и това се отразява и на цената на газа у нас.

"В момента тази цена остава много висока", каза още Иванов и допълни, че в регулаторът следят тенденциите на световните пазари и се надяват трендът да се обърне.

КЕВР взе решенията си за новите цени на газа, парното и електроенергията под натиска на БСП и тяхното искане за оставката на председателя Иван Иванов. Опозицията смята, че регулаторът не изпълнява своите законови задължения по сделката за продажбата на активите на CEZ Group у нас.