Bank of England ще трябва да занижи прогнозите

Дани Бланчфлауър, професор по икономика в Dartmouth College пред Bloomberg

13:01 | 4 февруари 2016
Автор: Валери Ценков
Bank of England ще трябва да занижи прогнозите

Какъв смятате, че ще бъде следващият ход на Bank of England? Въпросът може да звучи доста гълъбово, но все повече хора го задават.

Това е разбираемо. Коментарът на Марк Карни, че в края на годината може да се мисли за повишение на лихвения процент не звучи правдиво, нито когато беше направен, нито сега.

В момента ми се струва, че почти сигурната перспектива е понижение на лихвения процент. Не е задължително лихвата да стане отрицателна, но може да е 0,5%. Великобритания забавя ръста на икономиката си, Китай също, а в САЩ финансовите условия стават по-тежки. От цял свят получаваме доказателства, че търговията се забавя. Така че, новините на са обнадеждаващи.

Налице са и притеснения относно предстоящия референдум и евентуалния Brexit. Така че, всички елементи взети заедно определено подсказват, че отново, бих казал за пореден път, повишаването на лихвения процент не стои на дневен ред. Подозирам, че с днешна дата Bank of England ще трябва да занижи прогнозите си и да се върне към реалността, особено по отношение на ръста на работните заплати. Достигната е повратна точка и оттук нататък движението е надолу.

Въпросът ми към вас е: отслабващият ефект на понижаването, отслабващият ефект на негативните лихви, вече го виждаме на японския пазар... Наистина ли снижаването на лихвения процент при толкова ниско вече ниво във Великобритания има значение? Не трябва ли да очакваме фискални облекчения от администрацията на торите? Наистина? Снижаване на лихвения процент, за да се подпомогне икономиката?

Да си спомним какво се случи през 2008, когато започнаха неприятностите. Имаше комбинация от фактори: слаба фискална политика, пари за банките, централната банка свали лихвения процент и използва количествени облекчения. Въпросът е: необходимо ли е тези фактори да действат едновременно?

Първо, централната банка може да реагира доста бързо, ако нещата се влошат. Трябва да са налице всички фактори. Не е само свалянето на лихвения процент. Ако нещата наистина се влошат, тогава вероятно ще видим сваляне лихвения процент или преминаване към негативен процент. Евентуално ще има различни типове количествени облекчения, а вероятно и ход на финансовите власти. Но в настоящия момент, правителството не планира фискални стимули. Реално, предстои сериозно затягане на финансите. Така че, централната банка трябва да действа сама.

Очевидно сте прав, всички тези неща трябва да вървят заедно. Въпросът е дали ще стане така.

Споменахте Brexit, нека поговорим за това. Когато Bank of England разглежда възможните резултати от гласуването на 23 юни, какво би трябвало да планира, каква подготовка трябва да се извърши?

Определено трябва да се обмислят няколко възможности. Първата, разбира се е несигурността към настоящия момент и намаляването на инвестициите, заради опасенията от предстоящото. Но те непременно трябва да започнат да обмислят какво ще стане, ако гласуването е за напускане на ЕС. Какъв ще е ефектът от това? Колко дълго ще продължи? Трябва да помислим какво ще правим, ако това се случи. Те трябва да обмислят какви стъпки ще предприемат в периода на прехода към реалния Brexit. Има много неизвестни. Те би трябвало да планират това... при тази несигурност, фирмите спират да инвестират и трябва да се обмислят някакви стимули. Няма сигурност, но знаете че се водят дискусии, а банката трябва да помисли какво да предприеме, ако Brexit стане факт.