Търговци на горива от малки бензиностанции излизат на протест днес

Причина за недоволството им е спорния секторен Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти.

11:31 | 26 юни 2018
Обновен: 11:31 | 26 юни 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Търговци на горива от малки бензиностанции, както и дистрибутори ще протестират пред парламента днес. Планират се и шествия на автоцистерни през „Цариградско шосе”, „Ботевградско шосе” и Владая, пише Investor.bg

Очаква се това да затрудни движението в столицата.

Причина за недоволството им е спорния секторен Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. Текстовете вече бяха приети на първо четене в ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси. 

Според търговците законът е лобистки и ще доведе до масови фалитии и повишение на цените за крайния потребител.

Те не са съгласни с предложението всички, които складират или транспортират горива да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката. Търговците от малките бензиностанции са против и искането да представят банкови гаранции и да доказват наличие а капитал. 

Те настояват да не бъдат слагани под общ знаменател с големите вериги.

Преди седмица вносителят на спорния законопроект Емил Димитов – Ревизоро (от „Обединени патриоти“) заяви в телевизионно интервю, че солидните нови изисквания са само за едрия бизнес. Tой нарече митове и легенди „теориите“, които циркулират в публичното пространство относно новия закон.

Димитров е категоричен, че промените целят единствено шофьорите и цистерните им да бъдат регистрирани, а от бензиностанциите единственото изискване е да декларират обезпечение на стойност 20 хил. лв. Това ще им струва едни 300 лв., обясни Димитров.

Малките бензиностанции не искат да бъдат легални, не искат да бъдат регистрирани и следени. Вече 20 години се борят да останат в сивия сектор и определено им се получава, каза още депутатът пред БНТ.