Юнкер иска да разхлаби бюджетните правила заради бежанците

Периферията на ЕС, включително Гърция, ще получи отстъпки, ако докаже разходи за справяне с бежанската криза

17:07 | 27 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg

Правилата за бюджетен дефицит в ЕС ще бъдат разхлабени за правителствата, които имат разходи, свързани с бежанците, заяви президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във вторник, 27 октомври.

Съгласно правилата на Пакта за стабилност и растеж, страните-членки трябва да поддържат бюджетен дефицит под 3% от БВП.
Но Юнкер обещава комисията да изключи разходи, свързани с бежанската криза, когато преценява дали страните се съобразяват с правилата. В реч пред Европейския парламент той подчерта, че оценката ще се прави страна по страна.
Ако една страна прави големи усилия, това ще бъде отчетено. Но ако тя не може да докаже, че е засегната от разходи, свързани с миграционния натиск, тя няма да има право на отстъпка, даде да се разбере Юнкер.

По-рано през месеца, финансовият министър на Австрия изрази съмнение, че страните, които се опитват да овладеят притока на бежанците, не могат да спазят бюджетните си планове.
"Има някои страни в еврозоната, които вече са засегнати от разходите за бежанците и не мисля, че ще бъде правилно, ако кажем, че не можем да достигнем нулев структурен дефицит заради бежанската криза и след това да бъдем глобени от ЕК", заяви Ханс Йорг Шелинг след среща на финансовите министри на еврозоната.
Други, като белгийският министър Йохан Ван Овертвелт смятат, че трябва да се подходи внимателно. Той предупреди, че правилата не бива да се променят, "когато в света се случи нещо", цитира го EU Observer.

От страните по Западнобалканския маршрут на бежанците Хърватска, Словения и Гърция вече надхвърлят правилата на ЕС. България е на ръба да го направи.
В понеделник българското правителство представи актуализация на бюджета, която предвижда увеличаване на дефицита до 3.3% от БВП за 2015. За това допринасят и увеличените разходи на МВР със 180 млн. лева, една от причините за които е именно бежанският поток. Въпреки това МФ се надява да надхвърли само дефицита на касова основа, а не на начислена база и да не бъде санкционирано от Европейската комисия.