Най-голямата публична тютюнева компания в света смята, че бъдещето ѝ не е в цигарите

Работим в посока на изграждане на едно различно бъдеще без дим, твърди Philip Morris International

15:30 | 12 април 2018
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Преди малко повече от година Philip Morris International, най-голямата публично търгувана тютюнева компания в света, представи своя нов уебсайт. Сега първото, което посетителите виждат на заглавната страница на новия сайт, е заявената цел на компанията „Изграждане на бъдеще без дим“. Не е ли странно компания, която е продавала тютюневи изделия и основно цигари за над 26 млрд. долара, да заяви подобна амбиция?

Явно не е. „Бъдещето ни не е в цигарите - и ние и в момента работим в посока на изграждане на едно различно бъдеще без дим. Вече от над 10 години разработваме и извършваме оценка на иновативни бездимни алтернативи, които имат потенциала да се превърнат в много по-добър избор за пълнолетните пушачи. За да поставим нещата в контекст, нека да обясня: учените като цяло са на мнение, че основната вреда от пушенето е свързана с вредните вещества, които се отделят при процеса на горене. Затова и при един алтернативен продукт, съдържащ никотин или тютюн, при който е елиминирано горенето, може значително да се намалят концентрациите на тези вещества и така да е потенциално по-малко вреден“, казва в интервю за Investor.bg д-р Нуно Фасенда, програмен мениджър по научните въпроси във PMI.

Според него навлизането на иновациите във всички индустрии, включително и в тютюневата, е видимо и продължава да се ускорява с бързи темпове. Д-р Фасенда твърди, че крайната цел на компанията е един ден пушенето да остане в миналото и цялата индустрия да се конкурира с бездимни продукти, прилагащи най-новите технологии.

„Вече виждаме първите признаци за нещо подобно в Япония. В Сендай, където има динамична конкуренция сред бездимните продукти, всички основни компании на пазара са такива, които търгуват с електронни продукти. Един от всеки пет души там вече е преминал на една от тези иновативни алтернативи. Вълнуващо е да си представим как този опит ще се мултиплицира в световен мащаб“.

Вижте цялото интервю в Investor.bg.