САЩ обмислят мита за още 100 млрд. долара срещу Китай

Тръмп обясни, че обмисля подобен ход „на фона на несправедливия отговор на Китай"

06:56 | 6 април 2018
Обновен: 06:56 | 6 април 2018
Photographer: Al Drago/Bloomberg
Photographer: Al Drago/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши със сериозно ескалиране на търговското напрежение спрямо Пекин в четвъртък, заявявайки, че обмисля налагането на нови мита за допълнителни 100 милиарда долара за идващи от Китай стоки, пише The Wall Street Journak.

Този ход ще утрои стойността на китайски стоки, които са изправени пред мита при вноса им в САЩ, в сравнение с митата за внос от Китай за 50 млрд. долара, които президентът обяви през миналата седмица.

Тръмп обясни в свое изявление, че обмисля подобен ход „на фона на несправедливия отговор на Китай", след като по-рано Съединените щати наложиха мита за 50 милиарда долара на китайски стоки. 

Търговският представител на САЩ е установил, че Китай „многократно се е опитвал да получи по нечестен начин американска интелектуална собственост", посочи той.

Ето защо Тръмп е наредил на Министерството на търговията да проучи дали да бъдат наложени на Китай нови мита за 100 млрд. долара с цел защита на интелектуалната собственост, и ако да - на какви стоки.

Ескалацията „увеличава вероятността нещата да излязат от релсите и да има търговска война, а не преговори“, заяви Уилям Рейнш, бивш служител на администрацията на Бил Клинтън, който сега работи за Центъра за стратегически и международни изследвания. Заплахата за утрояването на митата според него би могло да намали международната подкрепа за Вашингтон и да позволи на Китай „да каже, че те са пазителят на правилата и те играят справедливо".

По-рано в четвъртък американски конгресмени реагираха с нарастващо безпокойство на заплахите за селскостопанския сектор на САЩ от търговската конфронтация с Китай. Заплахата от нови мита повдигат възможността за нови ответни действия от Пекин и почти сигурно ще предизвикат опасения за мащабна търговска война между инвеститори, фермери и фирми, които имат връзки с китайската търговия. Съобщението в четвъртък беше напраено след приключването на борсовата търговия, но неотдавнашното напрежение в търговията с Пекин вече задейства мащабни колебания на цените в последните сесии на търговията. Финансовите пазари претърпяха турболенции през последните дни заради опасенията от ескалиране на търговските напрежения между двете най-големи икономики в света.