Борсите се възстановяват от спадовете

Причината бе стабилизиране в Китай след интервенция и добри данни. Но съобщение от Иран обърна посоката на петрола

17:17 | 13 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Китай проведе интервенция във вторник. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Китай проведе интервенция във вторник. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Американските акции се присъединиха към възстановяването на глобалните пазари, след като подхранваният от Китай срив, който изтри повече от 5 трилиона долара от стойността на глобалните ценни книжа, показа признаци на отслабване. ДЦК и златото поевтиняха.
Индексът Standard & Poor’s 500 се повиши за трети ден, ценните книжа на развиващите се пазари постигнаха най-голям ръст от три седмици и азиатските акции се възстановиха от тригодишно дъно, след като данните от Китай надминаха очакванията на анализаторите.
Индексът Bloomberg Commodity Index, след като достигна рекордно ниско ниво във вторник, се повиши. Петролът спря най-дългата от 18 месеца серия от понижения. Това даде сили на рублата, която се повиши за първи път от пет дни, и южнокорейският ранд.
Възстановяването на американските акции от най-ниското ниво от септември окуражи световните пазари, които се понижаваха от началото на годината заради спада на петрола и нестабилността в Китай. Властите в Пекин интервенираха, за да стабилизират юана, който се понижи до петгодишно дъно. Данни показаха, че търговският излишък на страната неочаквано се е разширил през последния месец. Пазарът вече е оценил твърдо приземяване в Китай и на фонда на последните търговски данни и усилията на централната банка да подкрепи валутата си, тези страхове изглеждат прекомерни, коментира Алан фон Мерен, анализатор в Danske Bank A/S в Копенхаген. Сега ние вероятно ще видим пазарите да тръгнат по друг път. Акциите, които получиха най-големия удар са тези, свързани с енергията. Това обяснява защо те се възстановиха най-мног, казва той.
Индексът S&P 500 нарасна с 0.4% в  9:31 a.m. в Ню Йорк, увеличавайки тридневното повишение до 1.3. От началото на годината понижението е с 4.5 процента.
Индексът Stoxx Europe 600 нараства с 1.2%, като производители на суровини като Glencore Plc и Rio Tinto Group нараснаха с повече от 3%. Повишиха се и енергийните компании като Total SA и BP Plc, а Tullow Oil Plc скочи с 8 процента, след като каза, че планира съкращаване на капиталовите разходи.
Индексът MSCI Asia Pacific скочи с 1.9  спирайки седемдневен спад. Но китайският Shanghai Composite Index, спадна с 2.4% за разлика например от японските и хонконгските индекси. Големите корпоративни акционери могат да се възползват от ралито, за да продадат, според JK Life Insurance Co.
Суровинният индекс Bloomberg Commodity Index нарасна 0.6%, след като във вторник достигна дъно от 1991. Медта спечели от данните за търговията в Китай, като нарасна с 0.7% до $4,382 за метричен тон на Лондонската метална борса.

Петролът се възстанови от спада под 30 долара за барел за  първи път от 12 години, преди да попадне отново под натиск заради очаквания за по-ранно вдигане на санкциите срещу Иран. 

Санкциите, наложени заради Иранската ядрена програма, може да бъдат вдигнати до понеделник, който ще доведе до разблокиране на милиарди долари замразени сметки и ще отвори пътя за увеличаване на износа на петрол от Ислямската република. Международната агенция за атомна енергия се очаква да отчете в петък, че Иран е изпълнил ангажиментите си, съобщи заместник външният министър на Иран Абас Арагчи.

Обновена