Ще стане ли виртуалната реалност истина

Павел Алпейев, репортер за Bloomberg News Asia

18:08 | 4 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Говорихте със Sony за плановете им, кажете какви проекти можем да очакваме от тях?

Павел Алпейев, репортер за Bloomberg News Asia: Предизвикателството пред Sony е, че виртуалната реалност най-добре се изпитва директно. Не е лесно да се рекламира по телевизията или в печатните издания, затова те подготвят цяла поредица от демонстрации, които ще покажат нещо, което феновете на виртуалната реалност нарекоха „Presence“ - усещането да си на едно място, докато всъщност не си. Традиционните филми и книги понякога могат да те пренесат на друго място, но не по начина, по който го прави виртуалната реалност. Тя покрива очите ви и напълно контролира зрението ви, освен това и имитира равновесието ви. Демонстрацията, която Sony предвижда е специално насочена към това. Някои примери включват обир на банка или възможността да се присъедините към огромната арена на E-sports, докато управлявате огромен робот. Но тези изживявания не трябва да са ограничени само до игрите.

Както казахте, това може да е много важна година, но има много предизвикателства, разкажете ни за някои от тях.

Павел Алпейев: Разбира се. Една от най-големите опасности така да се каже при виртуалната реалност е, че на хората им прилошава по време на изживяването. Физическата технология или хардуерът са на много високо ниво, екраните са много ясни, усещате, че светът отговаря на начина, по който движите главата си. Но някои от предизвикателствата са свързани с начина на представяне на информацията. Това зависи от разработчиците, начина по който предават изживяванията през софтуера. Някои от хитрините, които използват например са да ви сложат в кабина и като поставят зрителното ви поле в рамка става по-лесно да се ориентирате. Но като цяло, предизвикателствата са свързани с представянето, а не с научни открития и развитие на хардуер.

Очакваме и продуктите на други компании като Oculus на Playstation, HTC също ще представят своята версия, какво ги различава един от друг?

Павел Алпейев: Може би първата разлика е в цената. Все още не знаем колко ще струват устройствата, но имаме догадки. Sony казаха, че техният вариант ще струва колкото другото им устройство, , в момента Playstation 4 е около 300 долара. Предимството на това е, че не ви трябва компютър – купувате си го, включвате го в Playstation 4 и може да го използвате, той може би е най-лесен за употреба. Oculus Rift, който е собственост на Facebook ще струва по-малко. В момента, устройствата за разработчици струват около 300 долара. Може би ще бъде насочено към хора, които искат по-социални изживявания. Vive на HTC и Valve най-вероятно ще бъде най-скъпото устройство, може би защото Valve са се насочили към хората, които имат доста мощни машини, които могат да се справят с виртуалната реалност. Всички те ще излязат на пазара през първата половина на тази година.