Предизвестен ли е всъщност изходът от изборите във Франция

Румяна Угърчинска, журналист, Invest/Or, 30.04.2017

21:00 | 30 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Прогнозата (за почти сигурна победа на Еманюел Макрон на изборите във Франция – бел.ред.) може да се подкрепи днес, когато се прави дадено проучване. Но какво ще се случи в тази една седмица е решаващо. Всяка една дума ще бъде от значение. Може да има и други важни събития – атентат например, като този, който се случи преди първия тур.

Това каза в предаването Invest/Or с водещ Радина Колева журналистът Румяна Угърчинска.

„Възможни са много сценарии, които биха могли да накарат проучванията и рейтинговите агенции да излъжат за сетен път. Това се случваше нерядко през последните месеци във Франция по време на предизборната кампания“, добави тя.

„Темите, които засяга Марин Льо Пен, начинът, по който води своята кампания, изглежда много по-убедително, отколкото Макрон, който все пак е сравнително нов в политиката. Той няма нейния опит в политическите битки, в политическата надпревара“, коментира още журналистът.

„Макрон е много умел. Тъй като за човек на 39 години, абсолютно неизвестен, нито избиран, нито управлявал, да постигне такъв успех, е наистина учудващо. Той получи доста подкрепа от медийни групи, от агенции, от експерти. Но дали това ще е достатъчно, за да убеди французите, че именно той е човекът, който може да се справи с проблемите на Франция, които са немалко?“, допълни Угърчинска.

Обстойна дисекция на процесите във Франция седмица преди решаващия втори тур на президентските избори вижте тук: