Zurich Insurance придобива част от бизнеса на Wells Fargo

Сделката за бизнеса за застраховане на земеделски площи е за $1,05 млрд.

11:09 | 18 декември 2015
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg
Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Zurich Insurance Group AG постигна споразумение да закупи бизнеса на Wells Fargo & Co. за застраховане на земеделски площи за $1,05 млрд., предава Bloomberg. Сделката се очаква да приключи oфициално до края на първото тримесечие на 2016.

Швейцарската застрахователна компания се присъедини към HCC Insurance Holdings Inc. и Starr Cos на Морис "Ханк" Грийнбърг, които се разширяват към бизнеса със застраховане на реколта, за да диверсифицират рисковете и да заложат на дългосрочния растеж в търсенето на храна. Политиките за защита на земеделските стопани в случай на загуби, свързани с времето чрез държавни субсидии помага да се покрият загубите на индустрията. HCC договори миналата година придобиването на Producers Ag Insurance Group от CUNA Mutual Group, докато Farmers Mutual Hail Insurance Co. от Айова постигна сделка за закупуването на застрахователя на земеделски площи Deere & Co.

"Продажбата на нашия бизнес за дългосрочно застраховане на реколтата ни позволява да се съсредоточим и да засилим нашите усилия в други направления", каза Лора Шупбах, ръководител на застрахователния бизнес на Wells Fargo. Застрахователното звено работи във всичките 50 щата на САЩ.

Швейцарската Zurich ще плати на Wells Fargo $675 милиона плюс сумата от капиталовия излишък на застрахователното звено към момента на приключване на сделката - $375 милиона.

Zurich притежава около $3 милиарда свободни парични средства, след като се отказа от придобиването на RSA Insurance Group Plc през септември. Компанията заяви, че средствата ще бъдат инвестирани в бизнеса или да се върнат на акционерите до края на 2016.