Експерти: Жилищният пазар навлиза в нова фаза, купувачът има предимство

Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи" в Явлена, и Борислав Гостев, ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ, ИмоТиТе, 22.12.2019

21:24 | 22 декември 2019
Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи" в  Явлена, и Борислав Гостев, ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи" в Явлена, и Борислав Гостев, ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Жилищният пазар у нас навлезе в нова фаза. След сериозните ръстове, които регистрираше през последните 4-5 години, от януари-февруари тази година усетихме известно успокоение. Това е един съвсем нормален процес. Това каза Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи" в  Явлена, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Когато пазарът навлезе в нова фаза, това неминуемо води до спад на цените“, коментира Митов. Той добави, че цените през 2019 г. не са достигнали пиковите от 2008 г.

„Пазарът извън София отбелязва сериозен ръст през последните няколко години“, посочи още експерът.

„Най-хубавото е, че през годините на криза в Пловдив продължаваше да има ново строителство, цените продължаваха да са разумни и нямаше изкривявания като в София. В момента цените са доста високи, но това е максимумът, който ще достигнат“.

По думите на Митов във Варна, където пазарът е традиционно активен, предстои успокоение на цените, а в Бургас предлагането вече е доста по-високо от търсенето.

„Инвеститорите трябва много внимателно да преценят какво ще правят през 2020 г.“, предупреди Митов.

„Обемът ново строителство, който се очаква да бъде реализиран при жилищата, няма да може да бъде изконсумиран. Пазарът в момента е на купувача“.

Борислав Гостев, ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ, коментира, че при някои имоти в София може би има надценяване, най-вече при старото строителство.

„Проектите на най-известните строители в София са с до 20% по-скъпи в сравнение с аналогични имоти в същия квартал“.

Той се присъедини към мнението, че е възможно през 2020 г. да се стигне до свръхпредлагане.

„Многото жилища ще натиснат цените в посока надолу“.

Според Гостев лихвите през 2020 г. ще останат на настоящото ниско ниво, което обаче вече е на предела на разумното.