В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Защо климатичните промени и социалното неравенство са свързани?

Проф. Мария Нейкова, преподавател по Международни отношения в СУ, В развитие, 23.09.2019

Проблемът с измененията на климата е изключително сериозен и има много страни. Това е много сериозно противоречие между необходимостта от икономическото развитие и опазването на природата, заяви проф. Мария Нейкова, преподавател по Международни отношения в СУ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Изследванията на повишаването на температурата на Земята се извършват от края на 19-ти век. Учените са установили, че за 100 години температурата се е повишила с 0.8 градуса по Целзий. 0.6 от тях са през последните 30 години, което показва, че има значително ускоряване".

"Много е важно да се обяснява на хората какво се крие зад термина „изменение на климата“, коментира Нейкова.

„Под „изменение на климата“ се има предвид повишаването на температурата на Земята. С това е свързан и парниковият ефект, който се счита за нещо отрицателно. Всъщност парниковият ефект е начинът, по който земната атмосфера улавя енергията, излъчвана от Слънцето. Част от тази енергия се връща обратно към Земята и проблемът е в нея“.

"Най-разпространеният парников газ е водната пара, която не се задържа повече от 2-3 дни. Проблемът е с въглеродния диоксид и според учени ще са необходими стотици години, за да се върне нивото от прединдустриалното време", обясни тя.

"Беше въведен и терминът „климатичен апартейд“, коментира Нейкова.

„Това е възможността по-богатите части на обществата да се справят със затоплянето, намаляването на храната и недостига на вода, а по-бедните няма да се справят и ще станат жертва на изменението на климата и повишаването на температурата. Цели островни държави са заплашени от потопяване“.

"Докладите показват, че ще има все повече гладни хора без достъп до питейна вода. Трябва всеки с действия да допринася за разрешаването на тези проблеми", отбеляза Нейкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие