В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Коботите - рамо до рамо с хората в производствата

В развитие, 14.06.2019

Колаборативните роботи, наричани още накратко коботи, са малки роботи, които могат да бъдат обучени да работят рамо до рамо с хората като гъвкав инструмент за изпълняване на задачи.

Според Международната федерация по роботика гъстотата на роботите е най-голяма в Европа - 106 промишлени робота на 10 000 служители в преработвателния сектор. Дания е 6-тата страна в световния топ 10. Една от причините, поради които скандинавските страни сега са световен лидер в областта на роботиката, са именно колаборативните роботи. Преди изобретяването им роботите не са били достатъчно лесни за използване или евтини за малките и средни компании. Гъвкавите коботи позволяват на повече скандинавски компании да автоматизират множество задачи - от монтажа през полирането и боядисването чак до тестването.

"Приветстваме всички на пазара. Пазарът е толкова огромен и потенциалът е толкова голям, че съм сигурен, че има място за всички. Ние сме водещ производител и имаме най-много инсталирани малки мобилни роботи. Уверени сме, че имаме правилната концепция и ще продължим да я развиваме", коментира Джаспър Тимсен, директор "Продажби" в MiR. 

Вижте повече в материала на репортера Хюлия Айваз и оператора Мартин Ангелов. 

Последни новини
Още от В развитие