В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са най-важните теми за пазарите през 2018

Охлаждането на кредитното рали, еврото, пазарът на суапове и волатилността са част от акцентите

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Неусетно наближава края на годината, в която свикнахме да четем посред нощ взривоопасни туитове от новия американски президент, да виждаме рекорд след рекорд на капиталовите пазари и да се чудим на огромния ръст при биткойна.

С приближаването на 2018 постепенно растящите активи и намаляващата волатилност станаха новото нормално, глобалният растеж остава силен, а оптимизмът си личи при повечето класове активи. Но това не трябва да ни дава повод за самодоволство, пише Bloomberg. Има безгранични рискове, които трябва да се вземат предвид през следващите 12 месеца.

Охлаждането на кредитното рали е една от темите, които пазарите ще следят изкъсо през 2018. Предупрежденията, свързани с високия кредитен риск и прогнозите за срив на дълговите пазари не намериха проявление през тази година, но това не означава, че рисковете са се разсеяли. 

Паричните потоци отразяват част от това безпокойство. Инвеститорите са изтегли кешова наличност от ETF-те върху корпоративни облигации за първи път през декември в рамките на година.

Графика 1: Парични потоци при ETF върху корпоративни облигации. Източник: Bloomberg 

Две от забележителните движения на пазарите през 2017 бяха свързани с рекордите на капиталовите пазари в САЩ и понижаването на цените на китайските държавни облигации. Докато рекордните върхове, които покоряват основните индекси отвъд Океана са обект на чести дискусии, перспективите пред дълговия пазар на Китай не намира толкова широк отзвук. 

Китайските облигации ще се окажат под натиск през първата половина на 2018 на фона на затягането на паричната политика от страна на централната банка, както и на финансовите регулации от страна на правителството, смята Беки Лау, ръководител Макроикономически стратегии в Standard Chartered Plc. Нарастването на доходността ще направи китайските държавни облигации привлекателни за местни и чуждестранни инвеститори през второто полугодие на следващата година, прогнозира тя.

 

 

Последни новини
Още от В развитие