В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България е изключително далеч от Шенген и еврозоната

Светослав Малинов, евродепутат от ДСБ/ЕНП, В развитие, 05.10.2017

Предоставянето на частичен достъп на Бъгария и Румъния до визовата система на Шенген е една напълно рутинна процедура. Тя в никакъв случай не значи по-дълбока интеграция. По този начин просто се превърнахме в „пълноправни охранители“ на Шенгенското пространство и нищо повече.

Това заяви в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки евродепутатът от ДСБ/ЕНП Светослав Малинов. Коментарът на Малинов идва в светлината на вчерашното решение на Европейския парламент да предостави на България и Румъния частичен достъп до визовата база данни на Шенгенската информационна система.

По думите на евродепутата изпълнението на техническите изисквания за членство в Шенген, което отдавна е факт, в никакъв случай не значи приемане в общността, докато не бъдат изпълнени ключови изисквания като реформа на правосъдната система и налагане на върховенството на закона. Именно поради това дори и призивите на глава на ЕК Жан-Клод Юнкер България и Румъния да бъдат асоциирани в Шенген срещат безпардонен отпор.

„Това важи напълно и за членството ни е еврозоната. Можете ли да си представите тези, които взимат решението за влизането ни там, да бъдат спокойни, когато става дума за държава, в която се е разиграл случаят КТБ? Те много добре знаят, кои са преките виновници – БНБ, контролните институции“, категоричен бе Малинов.

„Шенген е толкова недостижим, колкото бе и тогава, когато за първи път бе произнесена фразата, че отговаряме на техническите изисквания, но това не е достатъчно“, посочи той.

Защо според събеседника в предаването мониторинговите доклади по отношение на България от страна на ЕК ще спрат, въпреки очевидния застой у нас?

Отговор на този и редица други въпроси, както и коментар по различни аспекти от вътрешнополитическата и европейска сцена бяха дадени в продължението на разговора.

 


 

Последни новини
Още от В развитие