В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Съюзът на юристите застрашен от промени в Закона за съдебната власт

Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи, В развитие, 24.07.2017

Предвидените промени в Закона за съдебната власт на практика ще елиминират всякакво външно финансиране на професионалните организации. Това коментира директорът на Българския институт за правни инициативи /БИПИ/ Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

По думите ѝ ако бъдат приети предложенията за промени по този начин, те ще забранят участието на магистрати в други подобни на тях сдружения.

„Тук директно атаката е срещу Съюза на юристите в България, който е най-старата професионална организация у нас. Тя обхваща юристи от всички юридически професии и в нея има страшно много магистрати, които членуват както със своите организации, така и като физически лица. Тоест на практика ще бъде забранена със закон една 100-годишна организация, ако бъдат приети промените по този начин“.

Тя определи мотивите, посочени от депутатите, като смехотворни.

„Те казват, че по този начин ще се гарантира една по-висока независимост на съдебната власт. Това категорично не е така“, подчерта директорът на БИПИ.

Гяурова-Вегертседер припомни, че днес изтича срокът, в който могат да бъдат внесени предложения за промени между двете четения.

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие