В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България достига средноевропейските нива в рециклирането на отпадъци

Тодор Бургуджиев, изп. директор на Екопак, В развитие, 08.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от основните проекти, в които „Екопак“ инвестира над 2 млн. лева бе изграждането на линия за пречистване на стъклени отпадъци. Това е една изключително иновативна технология, която пречиства стъклените отпадъци до нива от 30 грама примеси на тон. Това е изключително голямо постижение, което отговаря на изискванията на стъкларската индустрия.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев. През миналата година компанията, ръководена от него, инвестира над 4 млн. лева с цел намаляването на количествата на депонирани отпадъци от опаковки. Организацията също така е лидер в сферата на разделното събиране на отпадъци с 42,4% пазарен дял, като през 2016 целите й за рециклиране бяха преизпълнени с 4%.

„Още по-важното е, че тази линия може да разделя стъклото по цветове – бял, кафяв и зелен. Това е единствената на Балканите технология, която дава възможност стъклото след като бъде пречистено да влезе директно в производство. Това спестява много ресурси и енергия“, посочи още гостът в студиото.

„Хората трябва да знаят, че в България се рециклира. Това становище, че отпадъците се събират и изхвърлят, не е вярно. Напротив – вече достигаме европейските стандарти в рециклирането на опаковки“, категоричен бе Бургуджиев.

Какви са другите проекти, в които се инвестира в сферата на разделното събиране на отпадъци?

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие