В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Каква е съдбата на интерконектора с Гърция

Мартин Владимиров, енергиен експерт, Център за изследване на демокрацията, В развитие

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В минутите след 19:00 основна тема във В развитие бяха актуалните динамики в енергийния сектор в България и по-конкретно бъдещето на газовия интерконектор с Гърция. Гост на Делян Петришки в студиото на предаването беше енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

В началото на разговора акцент бе поставен върху станалото известно вчера уволнение на Теодора Георгиева – изпълнителен директор на ICGB, компанията, подготвяща изграждането на газовата връзка с Гърция, която бе освободена с решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

„Все още не знаем точните причини, обяснението на г-н Иванов (директорът на БЕХ бел.ред.), че това е направено, за да бъде предвижен проектът напред, звучи леко нереалистично на фона на предишни съобщения и от БЕХ и от енергийното министерство, че газовата връзка с Гърция се движи в правилната посока и сме готови да започнем строителство още тази година. На фона на всичко това назначението на новия шеф на компанията загатва за конфликт на интереси, тъй като преди три години той е бил съдружник с г-н Иванов в трето дружество. Тоест назначението противоречи на законодателството за корпоративно управление на държавни дружества и определено противоречи на международните принципи за това, как се правят назначенията в държавните компании“, коментира Владимиров.

„Проектът все още не е осигурил своето финансиране. Знаете, пазарният тест от края на миналата година не даде необходимите количества газ, за да оправдае нормата на възвращаемост, която е записана в проекта. Затова сега се предвижда трети и последен, надявам се, пазарен тест, за да може да се оправдае проектното финансиране такова, каквото е в момента. Преди то да е окончателно съгласувано между отделните участници в ICGB – Edison от Италия, DEPA от Гърция и БЕХ с 50% участие, е рисковано да се преминава към обществени поръчки за строителство, и може да доведе до загуба за данъкоплатците, защото държавата обяви, че дава гаранции за проекта“, заяви енергийния експерт.

„Последната година – година и нещо се говори много оптимистично за проекта, без реално да се посочват неговите слаби страни. Причината е ясна – цели се да се създаде чувството в бизнеса и обществото, че този проект ще е успешен и ще бъде интересен за потенциални доставчици на газ за този пазарен тест. Разбира се, нормално е всяка компания да не изтъква недостатъцте, но това създаде грешни впечатления при някои от тези компании“, каза още гостът в студиото.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие